共產黨對香港的文化攻擊[電影,音樂,APPS,遊戲(eg.LOL)等]

95 回覆
15 Like 12 Dislike
你走去比較Lol同tvb已經唔洗睇 笑死人咩

巴打請你閱讀理解做好少少

本人咁比較,係講Co-optive power當中意識形態的吸引力,

指出一個吸引力高的文化產品佔據青年人的時間,

舉例:一個青年人一個月內投放總共既時間係以下的文化產品:

電視: 20hrs
LOL: 100hrs

好明顯,LOL佔據了這青年大量時間,

它對年青人的吸納力明顯比電視強,

因此如果參與人數多的話,

這個遊戲可作為一個宣傳工具,

包括有意無意佢既文化、價值觀。

時間就是金錢,當青年人投資大量時間去一個電競game,

咁它對於這位青年人來講會越來越重要

另外請大家細心想清楚TVB平均觀眾都不能達到一億人口,大家就明白到一個好的遊戲(eg. LOL) 如果它平均在線人數達到一億人口對青少年的影響力是相當之巨大。未來,虛擬同真實世界之間那條界線,真的那麼清晰嗎?
我講緊呢句 攞TVB同LOL比user係咪發緊夢
同埋西方LOL熱潮幾時有退卻 上年世界賽先係NA搞 根本LOL無論係邊個地區都係最TOP既OLG之一

我呢句係講梗<吸納力>

一個local一個international比乜撚吸納力 你唔走去比CNN BBC?

廣東話節目只能有local 吸納力?
廣東話電視台的節目唔可以走向國際?

本人咁比較,係講Co-optive power當中意識形態的吸引力,

另外請大家細心想清楚TVB平均觀眾都不能達到一億人口,大家就明白到一個好的遊戲(eg. LOL) 如果它平均在線人數達到一億人口對青少年的影響力是相當之巨大。未來,虛擬同真實世界之間那條界線,真的那麼清晰嗎?
同埋西方LOL熱潮幾時有退卻 上年世界賽先係NA搞 根本LOL無論係邊個地區都係最TOP既OLG之一

我呢句係講梗<吸納力>

一個local一個international比乜撚吸納力 你唔走去比CNN BBC?

我咪叫你去比CNN BBC囉 睇下邊個影響力大啲

我呢句係講梗<吸納力>

我只係想透過比較去凸顯這個文化產品中對青年人的吸納力
其實只要保住廣東話,共匪文化好難滲入香港。

面對共產黨對香港的文化攻擊,如果要保住廣東話,一定要先保住電視文化產業,同廣東話音樂文化。

但有咩方法呢?

真係冇方法。依家行出街,經常聽到中學生用蝗語對話,最後言語堡壘就快失守

反而電視文化國語歌,殺傷力冇大陸人口殖民咁大

我呢句係講梗<吸納力>

我咪話你一開始就用錯比較 性質都唔同比較春咩
同埋大部分香港人都淨係留意LCK(韓國)同LCS(EU+NA)2個賽區 連LMS(台港澳)都冇咩人睇 LPL(中國)我真係未睇過 暫時仲未睇到有咩影響力 世界冠軍都未攞過有咩影響力

我呢句係講梗<吸納力>

我咪話你一開始就用錯比較 性質都唔同比較春咩

我係比較文化產品中的相同性質(吸納力),遊戲,電影,電視劇作為文化產品,它們相同性質是可作為一個宣傳工具,有它的影響範圍,(遊戲,電影,電視劇)一樣可以有意無意地宣傳相同的文化同價值觀。

同埋大部分香港人都淨係留意LCK(韓國)同LCS(EU+NA)2個賽區 連LMS(台港澳)都冇咩人睇 LPL(中國)我真係未睇過 暫時仲未睇到有咩影響力 世界冠軍都未攞過有咩影響力

講咗去邊

成個post其中一個中心思想係講,共產黨對香港的文化攻擊中的Co-optive power。
Btw, 一講中共對香港的文化攻擊,就有一班五毛,對人不對事人身攻擊。

叧一個可能係有些人閱讀理解比較差,
但也有可能是採用五毛手法轉移視線。
港豬都好撚唔爭氣,靜係識貪平奶大陸野,無撚撚用正垃圾。

技術問題解決未?

的確唔爭氣,但唔可以放棄。
Btw, 一講中共對香港的文化攻擊,就有一班五毛,對人不對事人身攻擊。

叧一個可能係有些人閱讀理解比較差,
但也有可能是採用五毛手法轉移視線。

班五毛新玩法係要轉移視線,我成日開post貼蝗就會出現d五毛扮中肯話港蝗泡菜仲衰,原來一個屌蝗貼就變成屌港屌泡貼,呢個就係五毛新玩法。

技術問題解決未?

得我屌有鬼用咩,我屌班淘狗,次次都畀班五毛港豬圍屌番轉頭,哂鳩氣。
都係冇自己一套既文化產物輸出,中國=原始人文明

中國人最撚叻文化就係消費,搵錢
都係冇自己一套既文化產物輸出,中國=原始人文明

中國人最撚叻文化就係消費,搵錢

如何定義原始人文明
歌戲驚全部歐美
滲透?

你講果啲文化產業冇提過已經完全滲透。

不過本人相信未來十多年之後,電子競技產業規模足以比美電影行業。

本人明白到香港99.9%既人未能夠接受到遊戲可以是一個文化產業嘅事實,未來中共會對電子競技增加投資,競技直播,其他文化產業也會加大投入如電影業投資(例如投資荷李活),音樂比賽等等文化產業,中共要係能匯聚人氣既遊戲及通訊或訊息軟件的產業上,每一個細節位都要有實際的控制力。

戲都有啦
成撚日支那有份投資
再插個支那明星入去
其實dota係中國都好hit 東南亞日韓都有唔少玩家
係香港同台灣少姐
其實dota係中國都好hit 東南亞日韓都有唔少玩家
係香港同台灣少姐

2016年 電競LOL 全球每月活躍用戶超過一億
2015年 DOTA2 全球每月活躍用戶超過一千萬

Dota2係中國,對比其他hit遊戲如AION, 劍靈OL等果百幾萬在線人數, 可能都叫好hit,但對比LOL有紅色資金加持,根本是壓倒性。

(Lol vs 其他電競遊戲)關於這個壓倒性有幾大,我嘗試用這個比喻:

中央支持的民建聯,同泛民,而泛民之中也有不同政治光譜。

其實這比喻很差,未想到更好例子,當我冇講過。

技術問題解決未?

得我屌有鬼用咩,我屌班淘狗,次次都畀班五毛港豬圍屌番轉頭,哂鳩氣。

五毛也有另一個新手法,將文中所提到嘅問題嘅嚴重性降低或者問題中的睇到嘅一些重要資料轉移Focus。

另外如強調中國文化產品對香港人的影響,會五毛人批評吹奏中國強大,之後屈你係五毛。
中國貪小便宜文化真係好討厭
為左個個少少利益犧牲大多數
最衰係連累埋其他人
中國貪小便宜文化真係好討厭
為左個個少少利益犧牲大多數
最衰係連累埋其他人

係,因為中國人幾千年來的教育問題,是只重視結果,中國人貪財愛面子怕死,這句話可以適用於生在香港文化下的香港人,部分香港人只服從權威,有些人更為了達到目的不擇手段,佢地都係愛面子怕犯錯。大多數價值觀體現在港人的教育當中。在大多數的西方國家中的學生在高中時,已經學習哲學思考,主要目的是培育新一代年輕人普遍較重視方法以及反思和批判能力,鼓勵新一代當看到社會的不公義要勇於發聲,而不是好似中國和香港是為了培育乖巧和愚忠的順民,而香港的教育更加只重視結果。

所以華人要成功抗拒赤化走向現代化,一定要先從教育入手,但香港人要如何入手去解決這個教育問題?
以為 Twins LoL concert
唔明點解lol會變左支那文化 玩佢等於對支那人既身分認同?

利申 s1玩到s5 唔覺得隻game 對一個人既政治意思有咩影響
唔明點解lol會變左支那文化 玩佢等於對支那人既身分認同?

利申 s1玩到s5 唔覺得隻game 對一個人既政治意思有咩影響

政治思想
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞