共產黨對香港的文化攻擊[電影,音樂,APPS,遊戲(eg.LOL)等]

95 回覆
15 Like 12 Dislike
LOL 係香港一直咁hit,可能佢有少少政治因素,因為港媒成日吹奏佢。

大陸山寨GAME,LOL應逐步退出歷史舞臺,在全球市場相比之下《刀塔(Dota2)》的問世,開始吸引大量忠實玩家,Dota2電競既金額高過山寨LOL,以《魔獸爭霸3》為主體創作出的全新對戰地圖“Dota”以其相對簡單的操作、快節奏的對戰和激爽勁爆的廝殺博取了大多數電競玩家的身心。然而這僅僅是一個起步,相信在Dota剛剛出現的時候也沒有人會想到——在今後的日子裏,這種對戰遊戲將成為所有網絡遊戲的佼佼者,它的出現不僅僅帶動了網遊的發展,占據了網吧的天下,同時也讓電子競技更上一層樓。

Largest Overall Prize Pools in eSports

1. The International 2016 $20,770,640.00 Dota 2
2. The International 2015 $18,429,613.05 Dota 2
3. The International 2014 $10,931,103.00 Dota 2
4. LoL 2016 World Championship $5,070,000.00 League of Legends
你死啦,lol上神枱
一陣比人入黎屌死你

利申,玩暴雪英霸 都唔玩lol
中共對電視文化產業同本土都是用同一招. 滲透 --> 玩爛 --> 取代

滲透玩爛亞視無線, 等香港人憎恨佢, 到時摺埋收皮, 唔單止無香港人會覺可惜, 反而開香檳. 內裡一堆歷史片段無人再關心.
你見而家支那買起咁多大公司明乜料啦
LOL 只係其中一樣, 鬼唔知咩
中共對電視文化產業同本土都是用同一招. 滲透 --> 玩爛 --> 取代

滲透玩爛亞視無線, 等香港人憎恨佢, 到時摺埋收皮, 唔單止無香港人會覺可惜, 反而開香檳. 內裡一堆歷史片段無人再關心.

亞視以前所有片,依家真係不見天日
LOL唔係咩全世界最受歡迎同賺最多錢既線上GAME咩

亞視以前所有片,依家真係不見天日

亞視如果當初賣比外國公司可能會好一點。
歌戲驚全部歐美
滲透?
相比之下,共產黨算得系乜

人既一生都係圍繞著TVB
https://lihkg.com/thread/183390/page/1?ref=ios
LOL唔係咩全世界最受歡迎同賺最多錢既線上GAME咩

雖然lol係外國嘅人氣已經下滑,但係係中國黨媒仍然有大量嘅吹奏,成功保持住中港台既人氣。

因此回歸以來,共產黨對香港文化戰以及文化統戰,一直都是其對香港政策重要的一環,尤其是在2012年開始,香港的本土化運動被共產黨認為是「文化香港」運動,因此「文化統一」成為共產黨成為了對香港政策的重點,是消滅香港本土化進行有共產黨主導與製造的中國化的文化統一戰爭。就如同中共學者中主張文化統一的黃佶所說:古人說"攻城先攻心"在統一這一事業上,我們絕對不能忽視文化手段。因此係大陸所有遊戲/電影都有政治審查。
歌戲驚全部歐美
滲透?

你講果啲文化產業冇提過已經完全滲透。

不過本人相信未來十多年之後,電子競技產業規模足以比美電影行業。

本人明白到香港99.9%既人未能夠接受到遊戲可以是一個文化產業嘅事實,未來中共會對電子競技增加投資,競技直播,其他文化產業也會加大投入如電影業投資(例如投資荷李活),音樂比賽等等文化產業,中共要係能匯聚人氣既遊戲及通訊或訊息軟件的產業上,每一個細節位都要有實際的控制力。
相比之下,共產黨算得系乜

人既一生都係圍繞著TVB
https://lihkg.com/thread/183390/page/1?ref=ios

已經少睇TVB,TVB冇咩好睇。
你死啦,lol上神枱
一陣比人入黎屌死你

利申,玩暴雪英霸 都唔玩lol

有機會係,時事台既人唔多玩山寨game lol
中共投資荷李活,根本係想滲透自己人才入去,

荷李活大片過去實在太強勢,

所以許多中國觀眾會去影院觀看外國電影,

現在資金正不斷從中國湧入,中國電影市場對荷李活電影票房的重要性日增,

荷李活只有幫助中國培養頂尖虛擬實景技術及人才,才能得到中國更多投資。

但美國人好似唔知有危機咁。

現在資金正不斷從中國湧入,中國電影市場對荷李活電影票房的重要性日增,

荷李活只有幫助中國培養頂尖虛擬實景技術及人才,才能得到中國更多投資。

我反而覺得造成文化衝擊呢樣唔係咁強,
佢唔係開發果個, 十居其九都係購入, 而且購入既公司已經有一定聲望, 中國人最怕冒險(如果唔係都唔會有咁多山寨), 所以基本上唔會干擾執行(以LOL黎講, 遊戲係點都仲係RIOT渣fit, 最多出多幾套古裝skin咁)
共匪係咁買公司, 最大作用應該都係走資多, 而香港係漂錢既好地方
當然佢背後擁有既資料點樣用就後話了

佢唔係開發果個, 十居其九都係購入, 而且購入既公司已經有一定聲望, 中國人最怕冒險(如果唔係都唔會有咁多山寨), 所以基本上唔會干擾執行(以LOL黎講, 遊戲係點都仲係RIOT渣fit, 最多出多幾套古裝skin咁)
共匪係咁買公司, 最大作用應該都係走資多, 而香港係漂錢既好地方

共產黨一直認為文化是穩定與社會控制的機制之一,因此QQ公司騰訊成立當日就有其政治目的。當年icq興起嘅時候,大陸也冒險地用qq抄icq,之後用手段打敗它。

然而QQ公司買下LOL,正正係因為佢冇能力去開發一個信譽度高,受西方人認同同高質量嘅MOBA,佢其中一個目的係要訓練自己人,另一個目的係對抗外國MOBA產品。

相信十多年之後,電競文化會發展成巨大產業,面對這個文化戰,中國已經早作準備。

因此本人認為,不是中國人會否冒險的問題,中共是根本Co-optive power去積極運作。

共產黨一直認為文化是穩定與社會控制的機制之一,因此QQ公司騰訊成立當日就有其政治目的。當年icq興起嘅時候,大陸也冒險地用qq抄icq,之後用手段打敗它。

然而QQ公司買下LOL,正正係因為佢冇能力去開發一個信譽度高,受西方人認同同高質量嘅MOBA,佢其中一個目的係要訓練自己人,另一個目的係對抗外國MOBA產品。

相信十多年之後,電競文化會發展成巨大產業,面對這個文化戰,中國已經早作準備。

因此本人認為,不是中國人會否冒險的問題,而是中共根據Co-optive power去積極運作。

共產黨係非常重視意識形態
任何可以面對到公眾、帶到訊息比公眾既媒介
佢都會去嚴密控制、滲透
例如電訊、IT、電視電影娛樂、出版之類
荷利活電影係其中一樣發揮美國影響力既地方
包括有意無意佢既文化、價值觀
中國當然想滲入去借荷里活個平台建立自己既影響力
所以真係要睇多啲tvb先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞