有冇巴絲對住屋企好心淡

45 回覆
2 Like 0 Dislike
唉真係家家有本難唸的經
我屋企都好複雜,所以睇一念無明喊足全場 同我屋企情況好似,我長期對住屋企人覺得好大壓力

點窮法?屋企窮定無比零用錢你洗?

屋企係真係窮 兩老都冇返工
宜家整係靠老母既家姐幫助 但幫多幾個月就唔再幫
利申:佢地兩個因為婆婆既財產而爭執

你指老母獨力照顧個家真係指做下家務咁?你獨子?讀書full grant?婆婆既財產有幾多?財產定遺產?

獨子 half grant咋
遺產先岩 不過老母同佢家姐因為婆婆既遺產嘈
老母覺得佢家姐唔睇體諒佢
老母最近都有返工 不過做唔長
利申返佢係康復左既cancer病人

你申請個時係填兩老無收入?定資產多所以批一半?借埋loan你返下兼職慳慳地應該夠自己洗既。btw咩公務員頂薪得2萬幾

老母冇返工個陣 整係每月佢家姐比既10000蚊 但好快就唔會比 因為冇哂
老豆係長糧
不過批左half grad冇咁大壓力
印象老豆做民政處

我有啲唔明,你話老豆有工唔返但又話有長糧,咁即係有無收入

長糧姐係政府每個月都比佢既退休金養佢 但其實唔多
所以我唔覺得係收入 工又唔返其實真係支出大過收入
屋企同樓主好似
爸爸都係退休公務員,食長糧
一樣賭到破產,仲要有拎退休金賭
不過媽媽身體無病
係心臟有啲唔好
做野做到成日腰酸骨痛
而家暫時都係靠佢養家
自己仲讀緊書,希望媽媽可以唔洗咁辛苦,身體健康
唉,有時真係好灰
好想努力可以叻啲,成日都同自己講要堅強
樓主都要加油!

冇記錯我老豆都好似個筆大既退休金都賭左
其實成日要聽老母呻 真係好申苦
成日都想自己叻d 返工再讀到書 但好難兩樣都同時做到
有沒同你老豆好好坐底傾過呢個問題?

連老母都唔聽 我又點會理

其實你同你爸爸關係係點?
可唔可以透露多少少??

關係唔差 不過佢唔係一個好爸爸同老公

如果想屋企關係好既話
有時真係唔可以獨善其身
始終呢個家你都有份
如果唔想你呀媽咁幸苦
幫幫手勸下你爸爸
當然,你要說服你呀爸都唔係一朝一夕既事
我相信你自己都知 上一代既思想係根深蒂固
你真係要比多少少耐性同時間去同你爸爸座低傾計
你自己都識講佢係一個好爸爸同老公
我諗佢都係固執唔識得點去同其他人溝通
但個心其實沒乜野
因為我爸爸都係呢類人
唉,可惜佢走左我先嚟後悔當初
後悔點解當時唔同佢坐低傾傾, 放低成見同執著一齊去面對逆境
我諗你仲年輕
趁時間尚早, 避免日後家庭發生更多既矛盾
真係多一點付出同去面對你爸爸

睇錯野, 原來唔係一個好爸爸同老公
不過點都好, 有D野總要面對
我希望呢番說話對你有幫助

老母成日都同我講話老豆就係唔合作先搞成今日咁 如果佢仲返工 跟本好多問題都解決到
不過我諗到我畢業後佢都唔會變
多謝你既建議
巴打希望你好好孝順阿媽
我阿媽都cancer 但過咗身 我冇得孝敬佢
希望你好好撐住

有時都會有怨點解我老豆會搞成咁
宜家盡量用成績氹下呀媽開心 雖然我讀書唔係top個班
多謝你
你都唔好咁抑壓啦 深呼吸 試下將呢個事實當係浮雲咁睇 會輕鬆好多 同埋試下唔好太在意呢個壓力 唔知你明唔明
你都唔好咁抑壓啦 深呼吸 試下將呢個事實當係浮雲咁睇 會輕鬆好多 同埋試下唔好太在意呢個壓力 唔知你明唔明

不過身在其中要當係浮雲咁睇係有難度

希望咁諗會舒服d
屋企人成日強調講我地好窮無必要都唔好問佢地拎錢!但我有時未出糧或者要交費用趕要 有時真心要厚臉皮去問父母拎錢 又怕佢地唔肯 加上父母唔想拎咁多錢出黎幫 寧願話窮同要交好多野都好 都係表示 窮。唔係話介意比唔比錢幫我 只係覺得自己想做一件事,佢地唔係支持 唔係出錢出力而係拒絕 叫自己解決 不過無計啦!我父母關係由我10歲開始變差 將情感發洩落我身上 明明大人既事留返佢地自己處理 點解要我受苦呢 有時真係唔想讀書去返工做野 離開呢頭家 但我實在唔想下一代好似我咁 無出色 啞忍住先比佢地做扯線公仔先 到左有一日先離開呢頭家 返工都係希望越夜越好 公司要你ot 好!無問題ot啦 因為咁樣就可以避開佢地 0交流 得閒再交流
屋企人成日強調講我地好窮無必要都唔好問佢地拎錢!但我有時未出糧或者要交費用趕要 有時真心要厚臉皮去問父母拎錢 又怕佢地唔肯 加上父母唔想拎咁多錢出黎幫 寧願話窮同要交好多野都好 都係表示 窮。唔係話介意比唔比錢幫我 只係覺得自己想做一件事,佢地唔係支持 唔係出錢出力而係拒絕 叫自己解決 不過無計啦!我父母關係由我10歲開始變差 將情感發洩落我身上 明明大人既事留返佢地自己處理 點解要我受苦呢 有時真係唔想讀書去返工做野 離開呢頭家 但我實在唔想下一代好似我咁 無出色 啞忍住先比佢地做扯線公仔先 到左有一日先離開呢頭家 返工都係希望越夜越好 公司要你ot 好!無問題ot啦 因為咁樣就可以避開佢地 0交流 得閒再交流

咁我覺得父母教法係錯
你話我有能力仲要問父母借錢咁真係幾無用
不過巴打有冇同兩老去傾 真係家家都有本難念的經

希望咁諗會舒服d

同香港腳發作無分別

咁我覺得父母教法係錯

父母無教過 父母由我出世後就關係好差 有時會諗係咪因我而起 不過都算 反正依家都受緊兩邊既壓力
如果我有能力就唔洗係到問父母拎錢交學費之類 問題係我未有 加上父親個邊一直都唔想我讀書讀落去 不如早點投身社會好過,但佢地都唔明 母親就因為好多事而唔會再理 由得你 乜都傾過哂 傾到嘈又嘈過 最後結論都係咁 有時真係情緒爆煲 一個人係張床 鑽牛角尖 成晚唔瞓

咁我覺得父母教法係錯

父母無教過 父母由我出世後就關係好差 有時會諗係咪因我而起 不過都算 反正依家都受緊兩邊既壓力
如果我有能力就唔洗係到問父母拎錢交學費之類 問題係我未有 加上父親個邊一直都唔想我讀書讀落去 不如早點投身社會好過,但佢地都唔明 母親就因為好多事而唔會再理 由得你 乜都傾過哂 傾到嘈又嘈過 最後結論都係咁 有時真係情緒爆煲 一個人係張床 鑽牛角尖 成晚唔瞓

雖然香港可以唔讀書都有野做 但要做勞力工 除非巴打頂到咁既生活 否則真係好好地讀完書出黎做野都唔遲 學歷係必須
我就好再呀媽識諗 只係一個老豆累事
巴打既兩老係咪家庭背景都唔太好

咁我覺得父母教法係錯

雖然香港可以唔讀書都有野做 但要做勞力工 除非巴打頂到咁既生活 否則真係好好地讀完書出黎做野都唔遲 學歷係必須

我依家既生活就係返工再返工或者出去玩 就係知係香港地 學歷係必須 唔通拎住乞衣兜去乞食咩 兩老家庭背景好麻煩 老豆個邊又唔鋸老母 老母個邊又唔鋸老豆個邊咁對老母 之後受苦既咪係我囉 我雖然有返pt但係叫我依家做ft 對唔住我未ready好

咁我覺得父母教法係錯

我依家既生活就係返工再返工或者出去玩 就係知係香港地 學歷係必須 唔通拎住乞衣兜去乞食咩 兩老家庭背景好麻煩 老豆個邊又唔鋸老母 老母個邊又唔鋸老豆個邊咁對老母 之後受苦既咪係我囉 我雖然有返pt但係叫我依家做ft 對唔住我未ready好

巴打如果唔洗讀書既 全職我諗唔係問題呀
份工唔岩做?
成日聽到人地講屋企人邊有隔夜仇

又話再唔岩都係你屋企人

根本講得出呢d 說話既人未體驗過人地屋企問題有幾惡劣, 以為世界上真係咁簡單用愛就解決到

好記得老豆係我細個做錯野嬲我幾日
諗返起佢都好小朋友
有時都會脾氣唔太好會對媽子發脾氣 不過絕唔會嬲超過一日 佢始終都係我老母

咁我覺得父母教法係錯

巴打如果唔洗讀書既 全職我諗唔係問題呀
份工唔岩做?

我想讀書多過想依家出黎做全職 我學歷唔夠好 可以搵到咩工做
成日聽到人地講屋企人邊有隔夜仇

又話再唔岩都係你屋企人

根本講得出呢d 說話既人未體驗過人地屋企問題有幾惡劣, 以為世界上真係咁簡單用愛就解決到

你講得岩但係屋企人的確會有隔夜仇 我唔知係咪我出世令兩老關係差 我做任何事都唔會支持 一尾踩你 鬧你 細個以為講笑 大個就........
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞