有冇師兄可以講下 Raspberry pi

12 回覆
2 Like 1 Dislike
知道raspberry pi 有c/c++相容
但係其實比起python會唔會輸蝕好多
因為見人review 係寫 Python is recommended
功能上會有差異?
Python 多啲library
淨係其實淨係用c++都冇咩大影響
C/C++快Python N倍,可以用將粒U嘅潛力,但無咁多現成Library。Python較慢但勁多Library,你一call就用得。一般情況下如果對效能要求唔高,用Python會快手好多

多謝講解
用組合語言仲快
但我唔想學
我c/cpp仲可以玩下其他野 assembly language 收益太單一
仲以為係講緊pi,原來講緊language

好視乎你嘅用途,如果你係搞data analysis/ machine learning/ deep learning呢啲,預咗係Python(因為library多),雖然Python嘅performance係差過C/C++,但係好多CPU intensive嘅Python library其實都係call返C/C++嘅嘢,所以效能上係冇乜分別,除非你寫緊pure Python既野,有啲情況係超級慢

當然啦,如果要寫啲好需要performance嘅嘢,C/C++就冇走雞,一係就Go(用家表示寫完一去冇回頭,係正嘅),或者Rust都得

利申:Python + Node.js + Go喺data analysis & web backend方面嘅玩家
想玩下raspberry pi 手上有cpp 應該可以做下啲project 但完全唔識Python 加上好似對py冇咩學習慾
除非你想快手寫個prototype,或者寫啲Python係強項既野,否則我都唔會用佢

因為Python嘅syntax簡單所以係幾好玩

Btw pi我都有玩開,每次有新我都一定買,以前就成日喺淘寶買(因為平 + 懶
淘寶都唔係平好多姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞