荃灣二手上車邊到好(3)

1001 回覆
10 Like 8 Dislike
如果大窩口富麗做到五百頭 咁真係好抵
果度隔離個公屋商場大翻新緊 另外個冷氣街市都好新淨行過對面就係悅來坊 有間aeon
無錯。其實個邊係比荃景圍低水d。
個邊細則都係5m幾。要有蓋有商場近地鐵,5分鐘附近有齊商場食店,可以揀荃昌 /華都。
如果近大窩口站,可以揀富麗,但落雨煩d,個邊無野傘擋。
唔好揀海濱,交通好唔方便

利申:住咗荃灣30年
荃灣廣場
或者灣景廣場
咁嘅價錢
十分鐘行到西鐵/街市/天橋網算係咁啦
立坊 果三寶

利申 我唔係住荃灣
自己覺得荃景圍果邊交通不便
都係嗰句
10分鐘行到去西鐵
10分鐵車程到青衣
15分鐘車程到葵芳
10分鐘車程到美孚
有幾唔方便

海濱喺荃灣最南
巴士,小巴線全部唔使入荃灣市區
要過海/去九龍根本唔使返荃灣市區
揀海濱不如揀麗城,夏天一到海濱好撚臭
麗城就好好多,風向問題

荃景圍其實位置好麻麻,風水好差
信風水唔好住上面
好多命案發生過,唔講命案,其實要駁車
我唔熟上面,如果有巴打住開可以講下平時等小巴會唔會等到懷疑人生

而家諗緊買爵悅/ 愉景/ 麗城
又唔想買咁舊,因為預左遲啲自己會樓換樓,到時如果層樓>40年,下手做唔到按30年,間樓價值會下降,所以綠陽、祈德果啲唔考慮

利申: 分支家庭,住左廿幾年荃灣西,但近西鐵站實在太貴,焗住諗其他
唔怕冇景睇嘅環宇海灣都唔錯,話曬樓齡新啲。
但係不過個價真係對比起其他好似升得唔係咁多。
海濱屋苑內基本冇臭味
臭嘅係喺西鐵同柏o

麗城環境得確幾好
食店都叫有得揀吓
不過交通都麻麻
去西鐵行又唔係,等車又耐
荃灣市內路面交通設計得好差
路窄燈位多,任何巴士線經荃灣市內一定拖慢晒

我都係分支家庭
荃灣睇咗好耐
住開舊式屋苑
真係接受唔到實用細,開廚,黑廁嘅屋
揀海濱要留意有冇對墳
但係個人都麻麻,住入少少就行好遠先出到西鐵
同埋連個商場都執埋,做唔到一個小社區
唔知點講,因為我成日會去海旁散步放狗
海濱同麗城兩邊個感覺好唔同

海濱一路經海旁行入去係臭到嘔
唔好諗去跑步,到時你大啖大啖咁吸,好和味
同埋成個感覺海濱靜得黎有啲陰森
始終以前附近有屠房,而家仲有墳
反而麗城有少少靜中帶旺,入面自己形成左個小社區
交通我覺得海濱住得出有優勢,但入面都啲都係行15分鐘以上
住得舒服黎計,我會揀麗城

但事實係我住慣左5分鐘路程到西鐵,兩邊對我黎講都好遠
所以爵悅、環宇都還可接受,但要買細好多
新三寶太貴,唔洗諗
可以揾我,荃灣aa
望墳升官發財
香港舊樓太多,
按揭樓齡估計 政府遲d又要再放寬。所以都唔係好擔心
政府放寬樓按年齡, 等佢地見到政治危機, 要keep住樓價gogog先會做
海濱有無話幾時大維修?
有得揀又何必博
到時放寬係人情,唔放係道理
況且自己都唔會想住咁舊
但住慣左以前有窗台樓,而家去睇啲新樓見到冇窗台好唔慣,實尺差唔多,好似少左好多位咁

麗城唔知大家有冇資訊,佢三房都低水
around 8m 有三房6xx
買車出入住遠少少,有冇得諗
車位夠唔夠,月租貴嗎

荃西一帶以至爵悅呢個價最多買到2房,頂盡500尺內
反正都係要多程車出 差唔多價深井浪翠園有海景 又新啲 會唔會吸引啲 但唔知點解浪翠跌得快升得慢 唔保值
唔敢買浪翠園
最近幾年先返到去97個價,好大鑊
個人唔建議
但自住好似幾正但想放就困難啲 一係「加多少少」碧堤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞