想練到好似鬼佬講英文咁,你地會想學英定美?

411 回覆
513 Like 1407 Dislike
研究討論下姐
印式
首先放棄連登式英文” I go to school by bus”之後先再講
英式有太多種啦,好似話口音都有分層次,貴族口音果d,美式簡單d

sad but ture既係你只會港式口音唔係話學就學,你睇下譚仔阿姐
美啦
schedule呢個字
英~ 些joe
美~屎驚joe
覺得美好似好聽dd
英式都好多種 posh最好聽
香港會慣咗英,但無特別留意過
美式

英式講野經常兜圈子 我鐘意淺白
當你去到外國嘅時候,真係會覺得自己係part of them 嗰種感覺好得意, 好似有兩種identity 咁
英式口音
香港既廣東話同廣東人/澳門人口音唔同 而香港人既口音係香港人自己都proud of 而人地都區分到你係邊度黎
套用翻落英文
唔同地方既人講英文有唔同既獨特口音 口音就會比其他人區分到你黎自邊度 呢啲口音就成為到佢地既民族特色
香港人講英文都會有港式口音 有自己獨特口音比人區分到自己係咩地方既人 咁樣唔係一件好事? 點解香港人學英文要咁執著係要跟英式定美式既口音?
不過你如果係鐘意英式美式而去學就無所謂啦 只係個人認為最重要係聽得明講得順
英式英文好多時會強調一啲key words,講重點是往往都係重音,掌握到呢一點會對你講英式英文好大幫助
係難啲 不過我覺得都睇下你有冇心練架姐
點都好,一定要將港式英文口音砍掉重練
英國regional accent難明程度黎講
蘇格蘭嘅Glaswegian/Ayrshire accent先係大佬
唔敢去Glasgow dllm 好撚驚
i go to school by bus
美 我覺得有啲人太追求英音口音但又兩頭唔到岸咁 美式好似親切啲
其實鬼佬唔會介意你口音
美式都好聽wo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞