李克強突然抽插……

119 回覆
374 Like 20 Dislike
李克強訪問騰訊數據中心,詢問數據存儲規模、性能等情況,「 突然李克強於其中一台伺服器上,直接抽出一塊硬碟」,仔細閱讀上面的文字説明....... 有排你Rebuild

IT9表示

http://big5.www.gov.cn/gate/big5/www.gov.cn/premier/2020-07/07/content_5524839.htm

由於系統偵測到閣下地址位於香港,根據港區國安法規定以下內容未能顯示
存檔死消光
存檔死清光
你的留言因不乎當地國安法而無法顯示
全國 王者玩家表示
中国共剷檔
非IT人 想學野, 請問大約係點? 唔知數據中心的運作
想知係點,你開著電腦,然後抽走隻 hard-disk 咪知
舊HD 做緊野轉緊 冇啦啦比你斷電 入面隨時會冇哂啲野
痴撚線 我屌哂你地老母 笑撚到仆街
電腦大爆炸 存檔死清光
其實server啲hard disk可以某程度直接拔出嚟,通常server hdd會用raid同埋有自動data integrity check,加埋有hot swapping,所以其實影響唔大

利申:IT dog
電腦大爆炸?
理論上係嘅, 不過如果啱啱嗰部server 已經rebuild緊RAID 只可以講句
此留言因不乎當地國安法而無法顯示
領導訪問時,安排假場景假道具是常識吧
點可以咁比 如果係咁個center死咗隻hdd咪收皮?
連拋三個terms, 非電腦人啞了
data center有啲機係客戶自己, 有啲客真係唔build RAID
做得呢啲官方photo op應該一早已經排好晒,啲人點企大概會做啲咩已經講好咗
此留言已違反國安法,因此無法顯示
你的留言因不乎當地國安法而無法顯示
精彩
🔒提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞