其實Intern呢個文化...

459 回覆
1853 Like 19 Dislike
諗野俾你地做好辛苦
但真係好辛苦,每日都好無助喺度諗緊自己做咗啲咩
如果冇錢收,我都仲有藉口可以一走了之
HR真係垃圾位,不事生產吹水多過食飯
唔係得香港先係咁
十間公司九間嘅HR都唔識HR啲嘢,有料HR搵到人同公司賺更多,廢HR剝削人睇落好似賺左好多,無限Loop
多數係社會責任請人,以前經ive去做中小企intern都係heahea地, 係校方chur返我地每星期寫檢討學左咩野比返學校,最後又搵返經理填表作野話我有做過咩又影相返去present PowerPoint

如果真係堅教人就應該製定一個表,將工作拆哂做point拆到最細最濕碎, 雙方都渣係手逐樣去做,學左就雙方都剔左佢,以我做開跟單為例:
Office duty:
-拿報價
-開 PO data entry
-對單
Warehouse:
-收貨
-QC
-安排出貨
-報關
......不能盡錄

但現實係公司求其應付學校做社會責任,或者只想請個人廉價做data entry, 跑腿去寄下信入下支票,所以多數都只當係比學生體驗下職場環境做錯野真係會比人屌,唔會寄望真係教你野/你會比到意見改善公司流程。細過時我都好on9天真以為讀書識下字入去做intern體驗公司流程就可以幫佢地做improvement改善佢地
你話呢
聽到啲fulltime同事講今年公司請得太多Intern 仲要亂尻咁派 個個department都吃不消 喺度屌 而事實喺連一人一個位都唔撚夠分 仲要根本俾唔到咁多嘢啲Intern做
其實我都唔係好好多 仲要由大西北返港島
Agger
番嚟搵錢同整CV掛
睇你bg喎 8大BBA咪唔會入到 三大gpa高又有exp咪唔會太難

冇人工又要做野 聲稱係學野
不如我直接番part time 好過
學到仲多野啦
畢業要求黎
外國唔知點喎 我同team無外國U student
加油啦
睇吓有無上年或上一份example 邊學邊做
仲要搵都搵唔到
上一份都有得咁做
呢間要我由零變到有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞