其實Intern呢個文化...

459 回覆
1853 Like 19 Dislike
你連書都未讀完,冇乜經驗,又要搵人帶住,做兩個月就走
比著你係老細你都唔會出同全職一樣既糧個intern啦
邊間呀?
poly:唔做intern唔俾畢業
Cls 做code狗間間intern都要你識18般武藝咁
老屎忽:教完你又走 教來幹什麼
intern都冇cls
d公司都係要懶係野fulfill下CSR先會開intern
果陣睇文件+比同事捽
畢業之後仲有40年俾你慢慢番工 當放過自己一個Summer啦
巴打有錢收已經好好
只想公司多個女同事
有啲青春氣息
請Intern都算CSR? 咁no pay internship算唔算
睇intern質素姐
我得交通津貼⋯⋯
坐咗係到對住電腦mon 無野做
行去問有咩可以幫手 叫我返位坐下休息下
問題係朝早問到依家都係叫我休息下
其實為乜

又冇經驗錢又少

係屋企瞓覺都好過你

起碼精神好
有啲公司當intern係長時間嘅interview
懷疑緊你係咪我公司嗰位 intern 同事!
應該有嘢做㗎喎!
你估啲學生咁想做intern咩,冇做過grad後搵工又比HR問點解冇intern, 請fg都要有經驗,發神經。

再嚟,intern去到,除非間公司好有規劃,否則,有intern只會加重啲full time work load, 最後咪比啲簡單到不能再簡單,或者9 hea下就一日嘅嘢佢做。

結論,一堆intern仔女最後都唔知學到啲咩,真係有咁多practical 野幾月精通咩,最多咪識斟茶遞水影印攞文件入信,洗撚返intern, 不過鬼叫你香港人。
話咩youth development同sustainability個d 嘛....重點係會係linkedin po哂相咁話俾人知幾咁重視青年人
應該喺 你試吓行過嚟叫我咪上連燈
其實喺啲HR全年太得閑 所以要請intern證明自己嘅價值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞