其實Intern呢個文化...

459 回覆
1853 Like 19 Dislike
我都想呀hi
癲到去大公司做要讀返個master,仲要話最好去外國讀

一個讀history ,走出去讀hr master

又唔係想讀,又唔係想做學術
份工又唔關事,但點都要拎個master
你搞錯咗啲野
呢個環境喺大部分香港人眼中
係冇問顯

喺大多數人眼中
呢個成長模式
係健康同必要
每日都係連登訓教連登LUNCH連登REDDIT連登放工
Intern有咩問題體驗下職場文化 辦公室政治

你讀書讀到dean list唔識同Senior相處都係無撚用

歐美國家都大把人爭住翻no pay intern/比錢join overseas voluntary intern programme

係咁踩intern無用係jm9
你睇番全部內容先

我冇踩緊intern
我同嗰位Ching講嘅反而係
突顯喺大公司做intern嘅重要性(香港)
即使入到去冇野做 冇錢 又或者 好撚chur
都好多人爭住做

唔係為咗體驗職場文化定咩辦公室政治
只係為起跑線想前少少

我亦冇評論好定唔好
只係你玩唔玩呢個遊戲
係個人選擇咁解
我成日碌都好少見啲intern係唔比人工
不過你都識講啦
啲垃圾細公司咪因為咁係垃圾細公司
香港出色嘅公司唔會叫你做義工intern
見你有啲野真係搞錯得幾勁
免唔免費 其實向來同行業有關
就算係鬼佬國家
藝術類 文字類 出版類 有時pr and marketing都會咁 唔知係culture定history原因
其他行業個啲垃圾公司咁開unpaid咪唔好去做
就係咁簡單
唔好下下扯到去香港唔及外國點點點
只會顯得你真係值unpaid
只係一個平凡人 跟住u上d programming course 無話去自學d乜 結果乜閪都揾不撚到
咁清有冇落去瞓
翻緊份intern 冇錢仲要勁撚忙。。。
想當年 我啲internship 都叫做好啲
可以做fulltime啲野 同做下苦力無咁悶
不過預咗做最後生嘅
會當你吉祥物咁
成日要entertain啲同事
十萬個為什麼咁討論你人生
長期榮譽飯腳
男就平時要搞下笑咁
女就俾男同事cow下
幫牙ger打點下茶水部買下lunch
有無WFH
有冇錢的
Almost 9000/moth
我地依家盛會響一個新舊文化交替既環境,可能過多10年8年就無撚左依d文化
係你個fd傻豬冇照入timesheet
想當年返雜誌社intern,做左半個fulltime既工作,仲要Ot長短週,忙到仆街
Intern咋 放假都要做嘢㗎咩 放工電腦不嬲留係公司 唔會帶走
我以前個老細好重用intern, 結果d野寫錯曬要我去執,完全執唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞