其實Intern呢個文化...

459 回覆
1853 Like 19 Dislike
做兩個月算鳩數啦
老細名言:慢慢做 唔好急 最緊要有野做
鳩工玩電腦 人工$11000
完左咪唸下點買嘢獎勵自己
其實佢地都唔expect你真係乜9都識晒 就算meet唔到requirement 都可以試吓直接apply 一樣有機拎到interview
純粹係香港職場文化一般對intern吾好 吾教人做野 或者淨係比d無聊野人地做(例如入data) 仲要no pay 交通/食飯津貼都無 如果屋企環境吾好 點做intern?

最慘係人地grad左又吾請返人

利申: intern完左 grad左之後比公司請返 算好好彩
shitty
依家返緊煙腸+就grad 日日諗緊遲下可以點吹
結果由個difference有無做intern變成做過幾多intern
冇錢都大把啦 成班狗沖過去報
冇錢成班咪又係9沖
follow我做tvb任務
非三大係咁
樓主識咁諗真係好好
最怕啲人成日問有咩做
屌 我有大把野做呀 不過你幫唔到手咋嘛
到時俾你做又唔識 係度問問問煩鳩住曬 之後我仲要曬時間review
我自己做無咁嬲
做intern 可以提早感受下職場, intern 學習職場禮儀/歪風, 有咩學得唔好人地都包容d, 同埋可以係同事中見到自己既career path, 多d 資訊決定自己畢業要做d 咩

我自己經驗如果冇家底, intern 去有名氣d 既公司會大開眼界

我自己帶intern 都會認真教, 如果學同教果個都有心應該都好有用, 但我都知現實有好多公司當廉價勞工, intern 就當compulsory 既堂

主要想帶出internship 個概念其實好好
如果個intern之後會留低做同事啲fulltime會唔會願意教啲?
笑撚死
今日又可以繼續數手指啦
社會大學人表示
你地乖乖地hea啦

知唔知斜野你做
其實等於做3次以上呀

教你一次
幫你改簿一次
再做返又一次
如果俾你改可能仲多幾次

如果你係新入職新人
教下都無所謂
長期多個人用當投資

但你啲"煙腸"黎得兩三個月
摸得熟黎都走左人
雖然話grad會"可能"返黎
但成年後既事
學paul話
你仲喺度先同我講啦

同埋咁多位社會新鮮人
職場最需要既才能
係"扮工"呀!
醒少少
叫你去正牌打機
等我都可以乘機打
你同我講做野?
on99死撚開啦dllm
以前試過
日日幫公司文件釘hole 入file
有日頂唔順直接走去問大佬點解要請intern
佢話hr要㗎炸 話公司要負社會責任 我都唔想㗎 乖乖地留幾個月咪走人lor
早晨一齊數
準備數到食lunch之後轉數腳指
Feel到個種臭
咁搞笑?香港打工文化做死人咪呢啲人,比份intern你就要拜佢啊多謝你啊幫你免費勞力最低工資都無,打工仔比人壓榨都照受,無眼睇
上網睇下書增值下自己啦
無得上 好多網block左
唯有上連登
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞