其實Intern呢個文化...

459 回覆
1853 Like 19 Dislike
敝公司年年都請intern少則半年長則年半,除咗某幾個intern搞男女關係都正正常常,都會教下佢地basic product knowledge 同office survival skills好似落formula同ppt點做d老細先會識睇,點take minutes之類,handy野交俾仔女慳唔少時間
公司兩隻 intern 日日一齊 OT
我interview都冇
吾識同同事吹水
唔係唔鐘意cs
本身讀到狗咁 由其係cs 三寶
Os
Software
Algorithms
雖然係基本
有啲course grade 又要同啲支那仔chur
仆街邊有 course 踩mean係c range吖

Btw想問有冇人真係做緊full stack 嫁
睇上個sem冇睇既reading
吾知講乜好……
CV靚
如果真係學到野既underpaid又有咩好怕喎
最慘真係有D入到去坐艇
或者機械式工作
我而家intern寫app + web
暫時未掂到backend
但老細話遲D做完而家呢個project會要我幫手,玩microservice

其實都幾撚矛盾,我幾enjoy學好多唔同新tech嘅過程,但我嘅理性話比我知我係比人剝削緊,比個10k做咁撚多

我有fd做大公司,日日係到睇Youtube,比permission佢都比成個星期
大家人工都一樣,都唔知邊樣好D
無野做就諗定grad個陣可以吹到幾大利申吹大師
我個科唔係好多 又難入
好開心 果2個月日日返去傾計玩

冇撚計過喎
個市場咁撚樣
睇到灰撚左
係discord 同班外國it狗吹水
英國cs maj yr2 yr3 包intern
個個都有個啵

可惜我六月先開始搵intern
本身都灰灰地
但都寫緊application
免費/簾價勞工,問返身邊嘅人學到咩?無
Intern只係一埸靠家底靠關係既遊戲嚟
當然其中有人自力更新入大firm 不過係小數
之前返intern 帶埋d notes返公司溫書
又試過幾日內睇完一本小說
以前公司講過話唔好俾粗重野intern做,因為公司冇幫佢哋買保險驚整親大撚鑊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞