其實英國文化有幾多仲存在係香港?

106 回覆
6 Like 2 Dislike
中學興完冷衫 過多幾年又興返校褸
但記得會改貼身啲/買細一個碼
有錢同學買Tommy/ polo 冷衫著dr martens
維多利亞港
伊利沙伯醫院
威爾斯親王醫院
學英文。諗下香港學生唔接觸英文既話佢地資訊接收差幾遠。
同日本比可能就爭啲 但係同台灣強國比嘅話 就肯撚定好睇好多
係英國帶入嚟香港,而家遊艇會英文仲保留royal
有英文名同用英文名稱呼
鍾意睇英文信多過中文
新界先多新路咪「路」最多囉,諗多一下先
所以咪話依家唔分lo
跟大陸咩都路
飛虎隊, 參考英國SAS 訓練標準
雙層巴士
講左
英寸
工程老一背仲用緊
British English
中學啲英文listening 都係Bristish Accent
舐撻
人治咗好耐啦
咩叫唔分?以前用「路」又係跟中国?第三代新市鎮、新填海區,新發展區好多「街」喎。新市鎮道路網重 street hierarchy 亦係另一主因,district distributor 或以上唔用「街」有咩問題先?
我見天水圍好似好多都用路,sor其他新市鎮唔熟
[edit] 同埋而家你見到好多名不副實嘅重要街名係歷史演變出嚟,近期即刻諗到嘅中環新填海區堆「街」同愛丁堡廣場,偉業街同亞公角街都係近年嘅話題。香港道路到目前為止都係以移動同流動嘅功能角度審視為主,你話要加返 place 同 exchange 嘅作用落去我支持。
港幣

英式粵語,唱錢、士多、食叉燒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞