若要暗瘡好,咪撚信老母10

1001 回覆
43 Like 4 Dislike

若要暗瘡好,咪撚信老母

暗瘡存在左7年
-試過曬好多唔同既產品(DIY,貴野)=
-美容院-針清=
-中醫
點解樓主都成7年暗瘡,仲唔睇醫生正視問題?
-因為老母堅稱食A酸會令皮膚變薄
政府皮膚科,滿面凹凸窩
若要暗瘡好方法
-1.唔好聽老母講
-2.睇醫生,食A酸
-重中之重切記頭2點
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
特別鳴謝
-乞嚏大魔王:https://lihkg.com/thread/976541/page/1 更詳細資料可以問問佢
-https://lihkg.com/thread/972425/page/1 所有巴打絲打
未治療既臉

仲有5日就一個月既臉

7月既臉
第一次睇醫生18/1/2019,開一星期抗生素加抽血加暗瘡藥膏 食完第一次無再生白頭

第二次睇醫生25/1/2019 抽血報告好好,無問題,開2星期抗生素加2星期20MG A酸
直到我食30前都唔覺有咩副作用

第三次睇醫生8/2/2019 食30mg A酸加食多2星期既抗生素就唔再食抗生素,隻眼開始乾,個嘴都係 下次番去覆前2日會去抽血,如果無問題就會3個月先抽一次

第四次睇醫生 1/3/2019 食40Mg 4個星期 唔洗抽血

第五次睇醫生 29/3/2019 食40keep住 但5星期因爲有個Easter holiday 祝大家復活節快樂 塊臉快好番

第六次睇醫生3/5/2019 40Mg Clear曬食4星期+驗血進度

第7次睇醫生 1/6/2019 40MG 4星期
第8次睇醫生 29/6/2019 40 MG 4星期
第9次睇醫生 2/8/2019 40MG4星期
第10次睇醫生 31/8/2019 40MG 6星期(醫生放假)
第11次睇醫生 12/10/2019 食低劑量 40 30 20 total 6星期
最後一次睇醫生 23/11/2019 食低劑量 20MG 4星期

我既療程完結

Q&A session之CD-Rom無得睇

1.我睇邊個醫生好?
有Budget可以睇
無Budget可以睇
前者屬皮膚專科,後者唔係,前者開O牌,後者唔係正廠,自行決定
**
2.大廠同其他廠有咩唔同?
唔係正廠 成份可以差成一半
3.O牌同R牌有咩唔同?
想當年,有女人食R牌食到生出黎K型,畀人告所以破產汁粒,所以有醫生專O,後開又做番,有醫生專番R有人用A,而我食O Swiss 廠
4.我用咩產品

5.點樣去印?(啡)
你唔係處於一個活躍生瘡,無活躍瘡既狀態的話可以
研究下呢樣注意,請參考醫生說法
6.點樣增加斷尾機率?
好似話120Mg/KG,黎緊覆診會問下醫生呢方面。文獻話食完療程有8成人斷到尾
7.有咩因素導致爆發期
黎緊覆診問
8.係咪唔電得髮,染髮?
因為食A酸會有乾既副作用,你乾到上頭既話 就唔好做
9.有咩副作用?
乾,肌肉酸痛,情緒低落,甩頭髮........
我得嘴少少乾存在副作用唔等於一定係你身上
10.點解有平既你唔睇睇個貴?
我睇既唔係呢刻畀既錢,因為走既冤枉路都夠多,唔差在呢少少,再者,我要既係專業既醫生畀既意見,設計既療程。大家睇既應該係食完斷唔斷到尾,唔係畀幾錢
11.我睇你個醫生包唔包無爆發期?
唔包
12.我唔想係到貼塊臉,又想拎意見點好?
加密TG 我搵你
13.我想入TG group可以點做?
加密留言 加完改TG ID
14.食緊A酸洗唔洗做其他野加快?
乜都唔好做,由其咩針清 交畀A酸就得
15爆發期爆幾耐
有巴絲爆足2個月
16.食食下覺得貴,轉醫生得唔得?
你可以轉,但唔建議,假若你轉,你必需同下一位醫生講你食左幾耐,點食法

請睇第一同Q&A
問題會愈加愈多

ADDITIONAL INFORMATION

https://www.aad.org/practicecenter/quality/clinical-guidelines/acne/isotretinoin
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24173086

睇番Research Paper,原來20MG食幾個月,或者120-150MG/KG已經過時。近年外國提倡 220MG/KG 公式,復發率係最低,計番條數,顧醫生的9個月的食法都幾接近這條公式份量,追番舊登Post,見佢當年已經係咁樣開藥
------------------------------------------------------------------------------------------
呢排比較忙碌
我三年前食過,但無斷尾,呢排生咗6,7粒
有冇食足佢果個公式
當年有啊,睇到佢話好番先斷。但佢話唔會100%斷尾
平時都會生下幾粒,不過好快謝哂,近排帶口罩 下巴邊位係咁爆 仲要大大粒或石頭,宜家考慮緊去唔去睇醫生
A酸同抗生素有無得去藥房配
岩岩食左兩個月 已經食到50mg
但係都仲繼續生 醫生話如果仲繼續生可能要食到上60mg先得
At least佢識得上
佢會怕你放蛇
我都係
呢排無得好講 我都食足都生左4粒 除非你無出街
巴打我又係呀, 出勁撚多, 好返又起, 無一
刻停過

平時已經唔多帶口罩, 要靚唔要命都咁
我仲諗緊去唔去睇醫生
我想去, 但唔知邊個好
追過post都好貴下
但塊面更爛的話, 就要比更多錢做療程, 越早做越好

有無巴打有推介醫生呀
睇長陳 食左一個月半 爆左一個月 之後兩個星期額頭突然又爆好多 想死 仲要左右面又多一粒好紅既暗瘡 開始諗有食a酸有冇用 又乾 嘴唇日日都甩皮 好似同平時一樣咁爆瘡
爆發期最難捱 捱過咗就無事
最緊要唔好成日照鏡
想問去睇醫生嘅話
想直接用A 酸嘅就係講之前試過抗生素無效就得?
爆發期我都好怕 但又覺得都正常嘅
大概糭幾耐同堆係咪頭兩個月會爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞