想問下你地一班開口埋口話要走但係連工都未打過既大學生一個問題

135 回覆
50 Like 224 Dislike
上連登 勿認真
炒下散番下pt補下習就覺得生活係好簡單

其實以香港既發展程度同國際性,
你理性諗下都知唔會變到新疆集中營咁
只係生活上法律上所有野都會唔再香港
正如我所講係極權中跟規矩 你唔會死,
臥薪嘗膽唔等於輸

留係香港可以預期會伴隨大量既後遺同不甘
但係外國生活亦唔係必然更好 特別係對於冇一技之長既人
除非你係日日勇武 如果唔係其實一味認定唔走就死硬真係有d幼稚
有幾多人真係講到做到可以用所有野換一個高風險既機遇
因為佢地駁唔到
block佐你咪以後冇人駁佢地
算啦 佢連大學生都唔係
唔需要應佢
未番過工 唔係仲易放得低 走?
年紀輕,唔出去見下細面,終身遺憾!
邊個話要去外國一定要揸波子住大屋
on撚99 唔撚好俾樓豬呢啲五毛spin走
出國係見識世界闖天下
唔撚好講到個個過到去為兩餐都難
以前身無分文既華人過到去咪一樣可以落地生根
你覺得起香港你又揸到波子住到大屋咩
可笑
澳洲一講野連依個已經沉左既po都有人推番上黎你係五毛定我係五毛呀

以前逃難落香港既人都落地生根架
佢地個套做人觀念咪就係"獅子山下人人都係捱大"
佢地會話而家d後生唔捱得, 但係後生既一直反駁香港九十年代起飛你地邊洗捱
你要用以前既人既經歷去比較 又唔用埋現今年青人既價值觀 我提出既其他因素你又唔講下?

我冇話係香港就會揸靚車住大屋,
係講緊總有人理想化外國生活覺得會好簡單
理解唔到就讀多幾年書喇
依d人聽左你d人講野on99衝出去發現唔係想像中咁樣就碌柒

你係咪覺得冇技能既人出國見識外國基層生活都係好有意義既事?
冇計畫又冇裝備過自己既人出去只係難民
移民唔係留比依類人 可笑
ATTENTION WHORE
不如傻閪樓主自爆自己咩底先
佢假定左班後生會頂唔順
咪玩啦
越後生適應力越強
究竟係咪人才同有冇exchange/intern有咩關係
正正常常都會有intern/exchange㗎喇如果嗰條友想
回應緊樓主呢part
但係實際有幾多個係外國生活過?
成班大學都未畢業就話要走
你地打過工未養過家未?
你嗰段係講緊人才喎
要咁講人才都係 知識同技能姐
你覺得呢兩樣係唔係
我自己就assumes 樓主打個段嘅時候都計埋落去
居然係連登見到正常肯理性討論既人
咪係,入教育營好過啦
你游過水落香港未?成世人未出過村口,夠膽死覺得喺香港生存到
老一輩跟遠洋船去外國,abcd都背唔熟,淨係識thank you money good morning 就落酒吧溝鬼妹啦
去外地做嘢/生活係咁嫁啦
樣樣嘢都有事前經驗,就洗撚你講咩
係啊,識十個有十個大學生都話要走
佢話而家即走?個個準備緊搵外國工、同屋企人商量、學緊移民國家要求的外語水平
有啲預一年後走,但今年就會討論點走
有啲預考埋牌先走,點撚樣先會好似樓主咁無大學朋友定淨係上連登就屌啊
你識人唔撚準備想走,你識啲乜垃圾人啊,垃圾配垃圾囉,慘得過真係有垃圾人咩都冇,都係外國生存到
你覺得人地無準備,咪叫人準備囉
想同人屌下過一日,而家就可以屌鳩你,開心嗎
只要同連登主流意見有少少唔同
就會一致被列為五毛 PR 奶共
口口聲聲話要爭取民主
之前都試過無啦啦俾人屈我係五毛同共狗派黎既人
上連登真係唔好太認真 一人一把口講完唔洗負責任 亂屌人又得 亂講野又得
睇嚟共產黨真係好驚香港人走
樓豬呢啲五毛PR真係好撚驚人走左去幫唔到佢托市呀
連登仔聽佢話留起大灣區啦
忠言逆耳啊樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞