想問下你地一班開口埋口話要走但係連工都未打過既大學生一個問題

135 回覆
50 Like 224 Dislike
因為各國需要唔同
例如美國可能會偏好science 澳洲需要基建同勞動力 日本要金融人才
如果我話某一科就係專 咁就唔太合理了
唔講外國所需就變左以偏蓋全 不是嗎?

反之 有D類別唔會有國家特別需要
例如 有咩地方列明想要一個讀中史既人? 哲學? 定social science?

我明白你話係香港冇自理能力都係收皮 但係係香港差極都仲有家人
所以我先會提及去到外國連老豆老母都唔會係身邊湊住既問題
咪話而家班大學生英國冇佢地份..........
97出世都已經23歲 正路已經畢晒業了
大學咪去加拿大
Bno 家企人有咪得,無專才就做待應
你自己重覆又重覆
已經講左加拿大quota+不保證visa過後居留問題
對於閒科grad既人黎講 你係咪肯定佢地就算做個文員仔都可以有著落? 冇把握既人係咪有能力承受三五年後又要移番香港歸零既風險

至於bno
你係講緊家人有bno>成家走
定係家人有bno>然後佢地可以而家申請bno

但係我始終唔明點解你要咁堅持認為就算得自己一個人去外國做基層都會比係香港生活好
不停重複做低層都有開心生活
生活唔係有份工就健全

你幻想中既外國生活有咩咁吸引你
定係你而家做外國做侍應做得好愉快
係我眼中 我覺得你好似淨係覺得無論點樣只要離開到香港就乜都得 唔會顧慮其他因素
我唔係想改變你既諗法 但係我想知道究竟你執著於咩野
衝出黎吠什麼呢
先唔講依家讀緊大學個批係冇bno既問題
其他國家先係target緊依班人

重點係依個po係針對緊一班冇料/冇錢/咩都冇既大學生有冇能力出去生活
你同我講英國揀咩人收做乜姐

我冇話外國收香港人有問題
更加冇話英國收香港人冇用

開聲就on9仔 大大粒紅字又會型d咩
唔好見到內容唔岩心水就爭住吠左先
我歡迎所有反對意見
但係吠之前用下腦理解人地講咩先好嗎on9仔
我諗我同你嘅年齡應該相差好遠

而加香港越來越多大陸人讀master,degree,有d仲有connection,1. 好工競爭已經越來越大
2.你可能有樓,但後生degree grad ,得2萬,點買樓?租樓?比家用?所以外國環境係吸引
3. 香港個環境比大陸搞到好亂,未來有幾多個仲睇好香港,香港分分鐘變左大陸一個普通城市

香港新一代出路真係唔多,外國比我地見到前景,香港嘅未來有好多人都唔睇好
建議重睇一次
巴打Fg?
個人意見,
好工人人都想做
但係如果唔係專業人士既話其實好工冇connnection邊度都唔易搵

你講得冇錯 冇人support既話係香港買樓真係唔簡單
但係係香港可以同屋企一齊住 外國就一定要租
香港稅輕外國稅重
如果你係會比家用既人, 無論你係香港定外國 依筆數都會係度
一出一入其實唔會差好多

我明白香港搞成咁係會冇信心會驚
所以我都唔想見到有人會因為期望越大失望越大
如果你衡量過風險同實際環境因素都想走而又走到既話
我都希望你會過到你想要既生活
講一個現實你聽..
關於第2點, 其實呢度既local都未必買到樓。
第1點, 競爭就度度都有,你覺得外國你會有機會發圍..你係based on個度既local競爭力無咁好? 外確無睇connection咁重要, 但都唔係無。我覺得你如果覺得自己有料, 去到邊都可以發圍。同埋depends on你點睇咩叫好工..
如果你話朝9晚5,唔洗OT, work life balance,ok 好pay既, 咁外國好多都係。
世事無嘢係一定
咁係香港都冇野輸
去外國試下有咩問題
https://youtu.be/FLFGdaKUtPo

唔好講廢話 我俾實質例子
呢個男人係香港爬到上銀行中層 條件都唔算差啦?
移民英國都係住Milton Keynes呢啲五線城市
仲要痴華人堆先搵到中餐館樓面做

如果好似佢咁
接受到自己所做嘅行業由管理層跌到基層
咁咪去囉
條片都睇得出佢係為對仔女架啦

但如果未有仔女
去到外國又要打基層工
我諗好多大學生都接受唔到
連登唔講得事實㗎
除非專科 醫療科
否則香港大學生去到真係無乜用
一大畢業 文科 香港搵緊5皮
如果過英國只係諗住去超級市場執貨
反而有一門手藝 例如整甜品 水電 過到去仲搵到食
唔岩聽就屌架啦
連登係咁架喇
依個年頭邊有大學生未翻過工?而家唔係話問你走唔走,係一係走 一係集中營過一世 自己諗
而家睇落去為仔女可以放棄全部既人真係好偉大
不過唔知到班仔女大左之後會唔會咁諗
冇人知到時咩環境
只能說老一輩係捱大
但係而家香港依一代有幾多人真係要捱住長大先

雖然你一直用英國做背景 但係我都要重複一次
依批大學生係冇份去英國的
沒錯路係闖出黎, 但係我認為要利用依個機會前必需要已經裝備好自己而唔係盲衝直撞

現階段只有英國5+1有居留保證
去左其他國家而攞唔到pr既話你表面睇可能就話番香港有咩大不了姐 但事實就係會晒幾年時間
番到香港發生同期既朋輩開始事業有目標 有軌道
自己就要再黎過
盲衝既人有冇心理準備承受各種挫敗感又係一個問題
最後你個句言下之意係咪就覺得去到外國你唔會再理香港既新聞所以會開心d?
係既話我恭喜你成功搭到依架民主順風車
時間
可能你覺得"我大學生冇野多 最多就係時間"
而我個人睇法係
畢業後幾年既時期就係確立自己事業既方向同基礎既理想時間
冇左就係冇左

我諗對大學生會比較易感受到既貼身例子就係揀錯科, 讀左兩三年先覺得自己唔適合既人個個都想重頭再黎過
人越大越冇咁多年可以衝動不顧後果
特別係本身冇料又冇裝備過自己既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞