想問下你地一班開口埋口話要走但係連工都未打過既大學生一個問題

135 回覆
50 Like 224 Dislike
你係咪理解能力有障礙
我topic已經係focus左未做過野既大學生
內文亦冇話"叫人移民既人"
一直都係講緊未見過世面而又喊住要走既人
唔知你發乜神經 係咪又踩親你條尾
事實就係如果有咁多人真係有覺悟用一切換自由既話,
連登就唔會咁多冷氣軍師
另外 我文革個po係想提醒人所有事都要知道有關歷史背景
唔好盲目跟風咁講野

我個po以一個咩都唔識既人既身份去想有人探討同認識咩係文革
並唔代表我本身咩都唔知
奈何個po冇人延續落去
恐怕係正如我po入面所講個排人人口講文革但根本冇幾多個有研究過究竟係咩一回事

你真係好似D書都未讀完既on9仔係度吠
以暫時公佈左既地方黎講,
英國不適用我講緊既大學生 (97後冇bno)
加拿大有學歷要求就自然唔係要班人黎做侍應
澳洲要去非巿區既地方

唔好話唐人街 侍應都唔知有冇得你做

我以前有2個大學同學留左係美國做野
出得去留學+搵到野做 => 本身唔會煩錢同住
但係因為玩開班朋友都各散東西 生活得自己一個
正如我所提到好難會同鬼佬做到交心既關係
一個有條女都住到焦慮 另一個抑鬱

相比我針對既冇能力又想走既一群
除左可以任講光復香港之外
我睇唔到咁既生活會真係開心過係香港
1. 我就係講緊冇錢又冇經驗既人
2. 你會一兩年試一個 慢慢試齊先揀?
3. 你自己有冇搵外國工既經驗? 有冇用過普通大學普通major普通gpa既資歷搵工? 你唔滿意我既話上面亦有巴打既經驗比你參考
4. 如果你身邊有讀書唔掂既朋友去過留學, 你可以問下佢地識多左英文定普通話
真心睇唔透你,人地走唔走,自己做完決定會負責,你一直只講負面野,你都幾奇怪

侍應都無得做?呢個真係吹大左
開心?你留係香港有幾開心?
咁你咪繼續攻擊果班都唔知係唔係喺連登嘅人囉
同埋正因為未見過世面 更有勇氣出去闖
你自己開個post出來 冇人理你
你下面就留言話咩成班人云亦云嘅小學生
有人貼條片比你睇就話咩為反而反
你咁樣係乜都唔識而想學野嘅態度???

我大學係選修文革史嘅 不過我唔想答你
你繼續你嘅高人一等啦
人地都唔係開善堂,只係尊重承諾同人道主義
要比較係用命都冇同去當地做低下階層去對比
用移民心態比緊係冇得比,有得揀邊個唔想喺香港?
agger
所以一直都話用移民呢個term唔恰當
應該用走難instead of 移民
其實呢,「冇能力嘅大學生」呢句已經係矛盾
你本身有能力先可以讀大學(野雞大學例外)

同埋,你覺得喺香港同喺外國用FG身份生活有咩唔同?
爭語文環境囉,不過讀4年英文都咁差就檢討下自己
如果你有睇番我上面同其他人既討論
你應該會明白我既主旨係想帶出唔好理想化移民同外國生活
希望panic既人可以清醒D評估下自己
我亦講左我唔係樂觀主義
而我講得出咁多負面生活條件正正係因為依D野都係我係外國生活時見到同體會到既事實
除左英國可以冇條件搵野做之外 邊度係留quota比人去做侍應
但係而家大學批都唔會有bno
當你真係搵到份基層工, 五年後點?
你覺得有國家會批PR比依班人?

最後 我係講係外國生活唔係必然會開心過係香港
不等於我話係香港生活係開心 明白?
我係問緊條片既意思係唔係文革就係為反而反咁解
你有冇睇條片係做緊乜
難道你唔會思考下我就係係連登見到依種人先會係度開po講?
而且根據我topic既對象, 選擇係連登開po我唔覺得有咩問題
唔通我去高登搵班上晒年紀既講? 定去babykingdom搵一班人母講??

btw你肯面對你理解能力有障礙既問題未 唔好轉話題就當自己冇柒到
我咪叫你繼續攻擊落去囉 救返醒連登仔嘅任務就靠曬你啦

我邊洗轉移視線啫 我直頭盲撚左啦 竟然敢質疑你咁偉大崇高嘅理想
係學科同工作角度黎講, 冇能力既意思我係指非專業類/非外國所需類
而我整體講緊冇能力既人係指去到外國後 由自理到貢獻社會都冇能力既人

btw其實我唔認為讀到大學等於有能力
作為一個係香港長大既人 我覺得入大學根本係正常人做到既事
唔計屋企環境/特別原因 入唔到大學只係個個人無能
入大學要求已經好低, 讀書過程已經好大程度反映左一個人既成長 智商 同處事能力
每次講依樣野就會有人反駁做人價值唔淨係讀唔讀到書
我只能夠話咁樣反駁既人請你對唔認識你既顧主/移民官重複一次
知唔知咩係人口老化?
高學歷/低學歷都會有人要
你想人清醒d評估自己,所以所有回覆都係講壞處?
淨講壞,唔講好,仲話禁樣會令人清醒d評估自己?洗人腦?
此post已完
mk仔死雞撐飯蓋咁
大佬,講到咁空泛,非外國所需
自理能力先唔講,呢樣香港做唔掂都死緊
跟住咩叫冇能力貢獻社會?你做個文員算唔算先,定要做administrative officer先算?呢樣冇得用價值均量
如果套用優生學到移民,香港應該得達官貴人先可以
幾多人用數以百萬都無BC,現在6年送BC,唔攞真ON9
加拿大表明要有大學學歷
說好的低學歷都要呢?
澳洲五年後一定會缺人到批晒PR比依班人 冇人會做condom

你係咪做決定前都係會預期所有野順利發展既人
我覺得根本冇乜好處好講 上面我已經講過
你唔係公民唔會有福利, 冇錢既話除左生活環境靚D 空氣好D同埋可以隨便嗌光復香港之外仲有咩好處
不如你講黎洗下我腦

有錢有事業既人當然去到外國生活會更開心
但係我個po係針對緊冇錢又非專材既大學生呀嘛
係你理想主義定係唔想面對現實
留意番 而家讀緊大學個批英國係冇佢地份
set大學學歷依個限制係度已經係暗示緊要有用既人喇
唔係無限人數仲要行point system
你揀人人揀你
你估到時會申請得就有份咩

有興趣既話請參考上面我同其他巴打既討論
除左學術外 有能力去外國與否仲係包含左其他元素係入面
唔想再重複上面既內容了
如無興趣 你開心就好
沒錢無專專才咪去英國做侍應
無錢無專才係香港唔係做sales/樓面?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞