想問下你地一班開口埋口話要走但係連工都未打過既大學生一個問題

135 回覆
50 Like 224 Dislike
其實都係,如果搞唔掂自己,去到外國,都只係勉強生活到,就冇咩時間去關注香港局勢。
同意,
可能我既內容唔夠詳細同針對性,
但係我都同意 IT engine依類科目係香港同外國既地位完全唔同

正如我回覆另一位巴打,
我並唔係針對所有香港大學生
而係冇條件又淨係識話要走既人
你威你叻
你搞清楚幾樣嘢先啦

係呀 話就話係外國做M記都唔會餓死你
但係你地唔係真係信做M記會發達呀?
想揸波子住大屋? 發夢都有機會試下既
衣食住行 醫療 交稅 樣樣都係錢

幾時有人話要過去發大達?
係人都知移民一定有歧視問題
難搵工 生活俾人杯架啦

係香港就老豆老母養住你班人, 出去到你估你地真係捱得到咩
到時份人工一樣只係要黎生存用

大佬邊個人出世養番老豆老母轉頭架
讀書時期 講到人哋好似零咁
7月同8月爭一個月
咪由學生 到搵萬幾兩萬囉
你要睇死後生 咁有乜意思

仲要冇朋友
未計英文都唔識多個個批, 鬼佬語言同文化都同我地唔一樣
要交心基本少之又少
到時冇社交生活 日日番到屋企四面牆
唔夠一年包住到你心理不平衡

如果真係一班後生仔移民
咁至少都有班人圍爐取暖嘅
老實講樓主有部分正確,移民去外國如果無做好準備其實你過到去只會係僅僅生存到,要生活得好,搵到好工,其實點都要係金錢同學歷上先裝備好自己。不過有需要急走嘅人,無需要考慮呢啲野。
沒錯 有年年都有出去工作既人
但係都識講要有visa, 姐係依班人本身係人地所需既人
而我講緊既就係本身如果唔係因為今次五眼開門先有依個機會既人

你要比較香港同英國,
住可能係住得比較好
但係稅呢? 社交圈呢? 食呢?
稅重勁多, 要住得近市區亦唔係平好多
食唔洗講 如果鍾意比百幾蚊食普通壽司既話我都冇野好講
以一般香港人既娛樂生活同消費水平黎講,
移民同用所有野換一間大d既屋+冇中共管既生活環境有咩分別
可能你比我更了解我
我開po就係想人對號入座 整理下自己思緒
都係講下笑啫,呢個都算警世post,多啲人睇完對號入座,係好事嘅。
曾經有個老細同我講過,
佢都諗過移民 但係諗深一層你係香港撈得掂既話去邊都一樣
撈得掂既話你想幾時移都有人要 所以冇移到

btw如果去到錢又冇 朋友又冇
邊度黎個下一代
exactly
不過我覺得驚撈唔掂係近十年一直蘊釀既情緒
而國安法依單野一次過引爆全部人既panic
working visa係保護當地人 唔係所有工種都唔可以搵到份正常人工 睇返自己行業
自己住 英國稅加租咪同香港租樓差唔多 英國稅起碼係用落自己福利到
如果咁好彩可以係london以外搵到工 租平好多 容易生活
一定要食中餐食日本嘢 就留係香港好過 移民預咗要改部份生活習慣
消費誤樂有咩分別 咁多人移民 新環境多咗機會識新朋友仲好
最重要年輕適應力強 通常鍾意外國文化 亦冇乜嘢包伏需要放棄 有得去一定去咗先
唔好assume左香港人歧視大陸新移民個套去人地國家度喇
一直以黎移到民既人一係有技能一係有財能
亞洲人(中國人)既stereotype一直以來都係有錢同聰明
冇錯 外國人係會透過媒體知道中國人既醜陋
但係並唔會一見到你個人就直接有色眼鏡咁睇
特別係越多元既地方, 歧視問題就越少表露出黎
甚至一個歧視你既人根本唔會表現出黎 因為歧視人既人更加會比人杯

同連登一樣, 係網上唔冇名冇樣先敢左屌右屌

其次 係香港家人比到你既野
除左錢之外係有更多既護蔭唔係有錢就提供到
我亦唔係睇死後生
我冇批判有條件既人去考慮依個選擇
而係一班由貢獻到自理都冇能力 但係又爭住話要走先既人
支持樓主 不過樓主唔使過分擔心 見到連登仔或者出面話走就以為好多人會離開 現實中有幾多會付諸實行同有能力走到
..你又要拎香港租屋黎講
而家又話稅同租加埋差唔多
係香港同屋企住既話負擔更低
咁係唔係姐係=冇計畫咁走左並唔會換到更好既生活呢?
壽司只係我黎用講食依一環既例子 我想表達既係外國食野絕對唔比香港平

另外 現階段只係"咁多人話要移民" 唔係咁多人移民
我上面一路打咁多野就係想panic既人衡量下自己咩料先唔好死口話一定要走
就係同你既"有得去一定去左先"既思維相反

anyway 你既樂觀睇法冇錯
不過我成個po正正就係希望帶出唔好一時衝動同理想化
你立場咁明確我亦唔期望會同你得出共識 純粹大家交流下睇法
希望你既生活都係同你既思維一樣咁正面
1.邊個父母有錢唔係送仔女去外國?
2.外國有禁多國家,實有一個岩
3.後生仔遲早要返工,係香港or 外國都係要番工,全部都fg,你想有咩工作經驗?歐洲國家都唔會淨係請自己國家嘅fg la
3.語言問題,個個去外國學學學下就識啦,天生識講英文?
我自己有能力走 但唔走係因為我中意香港生活模式
我係外國生活過會話歧視係一定有
當然每個國家都唔同
有啲地方會出面啲

只可以話如果係香港有護蔭嘅
好多時佢呀爸呀媽唔會介意俾多筆錢俾佢哋外國生活
但我自己卻得走咗 其實冇得點話光復香港
但留係到 過多十年八載生個小朋友一定勁辛苦
先唔講一國一制點
好似依家已經有班小朋友用蝗語講嘢同支那接軌
再者中資只會愈黎愈多 你冇辦法擺脫成為二三等公民嘅現實

所以如果想有下一代 就走啦
你理得人,如果佢係香港沒條件,甚至做侍應
佢去到外國唐人街都係做待應啦
起碼開心過係香港啦
你定啦 入去其他post睇 好多話冇錢英文廢唔走
我就覺得搵到份正常人工嘅工 養得起自己就去
fg要出嚟做嘢 就係面對新環境 機會成本已經係最少一群
仲要唔一定去到先搵 可以搵headhunt幫手interview有d可以skype 可以final interview先去or確定offer先去都得
所以有機會一定試咗先
又係一個自己覺得點 個世界就係點嘅自我中心撚
先唔講連登大把打工仔
更唔講一堆已經成家立室

屈人地係因為冇工作負擔先想移民 再好似好撚醒咁打個稻草人

睇完op文革個post 先知道香港原來真係乜撚野閪人都有 以無知為榮 以無恥為勇
第一 我嘅意思係連登係有好多唔同類型嘅人 op就講到連登majority係大學生 或者叫人移民嘅都係大學生為主
第二 我係屌鳩緊佢屈人地叫人移民嘅動物
第三 乜大學生唔撚打得工嫁???

又一隻
以澳洲黎講..基本上大部分fresh grad/ internship program 都係citizen only.
依家可能好左少少..但例如你想入big 4 bank既internship program你如果唔係PR/citizen基本上唔會有機會。

頭先見到話外國既大學生無出去exchange/ intern..呢樣係未必。以澳洲為例, 因為有HELP (類似student loan), 有好多學生會借錢去其他國家exchange/intern. 或者去讀double degree 之類。雖然畢業之後可能有排還, 但好多local學生有去exchange/internship. 我自己公司既上司 之前讀書有去過香港poly exchange (理大攻防戰個陣佢都好肉緊), 都去過德國做intern.

其實真係想走既..學定一技之長先走會穩陣D。
因為有好大機會, 你去到另一個國家之後係未必會即刻做到你想做既工作。
如果有一技之長起碼可以生活到先, 至後要繼續行落去。
入集中營發你個大達啦屌你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞