多人用密碼管理 Password manager?

140 回覆
8 Like 4 Dislike
Google Password入面android同埋windows chrome唔sync
開左sync都唔得
1. password manager 主要係用嚟防網站偷你 Password 再用落其他地方
2. 亂裝野/改機/root嘅話master password 其實無乜用
3. 重要嘅 password 都係自己記返
科技太先進
可能有勁hacker破解左都唔出聲
所以我都係用開紙抄低
Master password 嘅作用其實係保護個 backup 同埋拖壞人時間
好用?點買先最抵?
google 信唔過
一句google信唔過就完
你唔好用Gmail google map丫
免費嘅野最貴呀各位
上面貼哂 link 又扮睇唔到

p.s. 已轉用 tutanota
課咗金畀 Bitwarden 同 Remembear
政治審查同confidentiality兩樣野黎
但涉及個人私隱
同有其他更高汁嘅選擇
唔明點解仲要死攬 google
你係咪以為自己好醒? 用得呢d tools 就係唔想記 你仲要人記一抽野到時記錯就全部都無哂.
你唔明係因為你on9 你可以繼續唔明 但實際上就係 普羅大眾用manager係比唔用安全好撚多
只keep一條平時唔常用 有2fa保護 可以自己keep住轉嘅master key 對絕大部分人黎講係一個最佳solution
同全部acc用同一條key唔同 你改master key只需要改一次 你改全部acc嘅pw你可改幾十至幾百次 同埋對方只有一個攻擊點 而非幾百個
用緊 keeper
你有咁嘅疑惑咪證明左你係完全唔撚明password manager係點運作囉
https://blog.1password.com/what-if-1password-gets-hacked/
google一下先再講野啦 如果hack password manager就可以攞到你password 咁依個世界就唔會有人用 唔會咁多做security嘅都推薦人用啦 你係咪當全世界都係on9得你一個正常?
從來密碼最大concern都係用戶唔小心唔識用 password manager就係將依個risk縮到最細 當然你條masterkey比人知道左你都係vulnerable 但加埋2FA同定期改masterkey就會將風險變到最細
“如果manager有vulnerability” 依個咪server方囉on9 佢無保有所有info hack完攞埋佢encryption algorithm都無用 因為要masterkey解
“用戶管理不善” 有2FA同建議定期改密碼
"除左masterkey同2fa仲有千萬樣vulnerability"請提出仲有咩significant嘅vulnerability
而家係比緊用同唔用password management 用唔用都有嘅vulnerability就唔該收番埋
我係從理論同事實上話你聽 無論如何對絕大多數人黎講 用manager係比唔用安全
一時打錯字Ching
P.S. 不過我前文後理都係强調用Password manager係好危險既一件事,等如你用華偉手機以為set左密碼就無人解鎖到一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞