多人用密碼管理 Password manager?

140 回覆
8 Like 4 Dislike
她係邊個嚟
why?
信google,唔驚
推 原來「金管局」係「美國聯儲局」有戶口!
https://lih.kg/fEAMcS
入面d pwd 全部都再自己入多個constant 但唔儲入去password manager, 會唔會solve 到呢個問題?

e.g. 有三個pwd 想記低:
1. Website a pwd: Abc123
2. Website b pwd: Bcd456
3. Website c pwd: Cde789

去到website create a/c pwd 嗰時就入:
Website a: Abc123+!h@ngk0ng

Website b: Bcd456+!h@ngk0ng

Website c: Cde789+!h@ngk0ng

咁個+!h@ngk0ng就係constant, 可以自己人腦記都唔難,入落password manager 嘅就係constant前面嗰一段,咁樣就算俾人爆咗master pwd 都唔驚?始終只係拿住pwd 嘅一部份only
1password is the best
隨時再做25賣國奶共
但係其他公司都說服唔到我佢唔會奶共
因為可以用 2FA
未用過呢類,其實個原理係邊?

即變相人地知晒你本身個pw
Lm
咁耐我都唔識點搞
好耐之前聽過有fd自己host,而家唔知點
重點係你要爆得入個password manager,人地做得password manager安全性點都會高啲,你開埋2FA基本上都好難爆到入去

相反你可唔可以肯定你去其他網開AC人地個安全性做得好?你唔用password manager啲密碼來來去得果幾個人地爆入你其中一個AC就爆埋你其他AC

小弟自問記憶力唔好記唔到百幾個密碼
bitwarden 開源,可以自設 ser

2018年6月,Cliqz(英語:Cliqz)公司對Bitwarden發布的面向Firefox瀏覽器的擴充進行了隱私和安全審查,並得出不會對用戶產生負面影響的結論。審查後,Bitwarden也在Cliqz瀏覽器中提供為可選的密碼管理器。[12]

2018年10月,第三方安全稽核公司Cure53完成對Bitwarden的安全評估、代碼稽核和密碼學分析。[13] [14] [15]
同埋gen password都好緊要,有d又要數字,符號,又長度限制...你用開個password 都成日用唔番
唔用呢D 自己take note
用緊Lockwise by Mozilla.
咁佢靠咩賺錢
唔會知
因為會加密
用倉頡碼記
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞