陳弘毅:國安法是中央提出的新社會契約

93 回覆
49 Like 187 Dislike
陳弘毅你唔好玷污「社會契約」呢個詞。
社會契約需要得到全體社會成員同意。但事實上,香港人是在國安法頒布之後才睇到國安法的全文。
而且,「社會契約」永遠都係人民提出,政府遵守。陳弘毅居然顛倒因果,話統治者提出「社會契約」,人民要遵守。咁簡單的邏輯都唔清楚,我很懷疑他點解可以擔任教授。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1535741-20200704.htm

======
Twitter
https://twitter.com/SomethinkMore/status/1279288206790324225?s=20
依加就係講緊條野唔清唔楚呀
係咪收左乜野利益咁講
契約係相方,而家單方面實行喎
而家仲要以言入罪
soverign
master/slave
general will

FORCED TO BE FREE
可唔可以搵人制埋佢?
強姦是新社會契約?
Sor 我舊社會人
先哲提出社會契約,是為了限制政府的權力。這是法學的基本概念。陳弘毅連這個中學通識水平的概念都搞唔清,居然做教授?
借個位 會員標籤功能 https://lih.kg/1880412
陳弘毅已經涉嫌煽動顛覆。因為契約是可以解除的。
新契約同正契約矛盾,正契仲要未時間失效
呢d 叫違約
日日都有機會比公安無差別襲擊,this is chinazi social contract
啊爺強姦你 都系新既社會契約 唔到你嗌唔好
邊個踢契
舊果分無對現就再立新約
仆街啦 社會契約係人民同政府嘅契約
支那法係撚契約呀?
我建議佢罰抄盧梭既社會契約論十次
佢個學位邊度黎 取消佢好過
今朝聽"香港家書"聽到火滾,簡單講佢意思係而家強姦你,你乖d咪唔駛受皮肉之苦囉,你都有feel享受格。
支那而家係曲解用學術terms老屈打文宣 唔好輕視.

只要用錢收買一班外國學者認同, 滲透同合理化自己個套nazi式權術. 搶西方話語權.
理想上 社會契約係雙方既
但大家唔好忘記 實際上 任何「規則」都係透過力量去執行 無論係好法定係惡「法」
所以大家無謂浪費時間屌佢或者討論理想 記低佢係清單入面就ok
輕輕一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞