大家都係熱血動畫,點解天元突破會係熱血動畫嘅天花板?

97 回覆
58 Like 25 Dislike
Ggg final先係呀戇鳩
Final就係
我都覺得睇承太郎噢啦噢啦仲熱血
熱血度天元=ggg final
但天元故事完勝 佢帶到信息出黎
唔係鳩叫就叫熱血架

最後ova 超天元突破

「大家 要用那個了!
那個?!
仲洗問既!合體!」

熱撚血到震
TV動畫去睇真係無一套比得上天元突破,Gunbuster,ggg final同地球最後之日都係OVA
兩部機械插埋一齊靠氣勢合體,已經體驗左咩叫熱血,同其他作品靠氣勢反殺敵人個種層次已經唔同
天元ova整返生d人真係終極敗筆
認同
勇者王我覺得唔夠熱血
g gundam 唔夠同樣係今川ge 鐵甲人熱血
排球應該夠打
其實天元同勇者王都好熱血
各有各好,不過講人物故事,
我鍾意勇者王多D
成套天元講只要想做無野係無可能
你會發現佢無論戲內戲外都貫徹到呢個理念
明明成套野完全係無邏輯可言
比其他超級系更加無腦
打鬥全靠鳩嗌
角色行為超級浮誇
劇情不斷超展開
每一樣放出去都係失敗
但天元偏偏夾埋一齊就好成功
劇情奔放得黎又細膩
角色死得有意義唔會覺得唐突同煽情
27集由地底打到上全宇宙
聽落去都覺得無可能
連首BGM聖詩溝RAP都可以溝出熱血同悲壯
頭幾集就死咗嘅大哥最後出返黎救世界真係喊咗出嚟
相比其他熱血動畫,主角嘅成長亦係最明顯
由廢材到內心掙扎到成長到迷惘再到最後變真男人
成條曲線畫哂出黎比你睇
睇到最後你會多咗種陪住佢成長嘅感覺
天元個故事已經唔可以淨係用熱血黎形容
天元無咁多垃圾設定 世界觀
來搞到劇情on 9 犯駁 弱智

總之就淨番熱血 鳩嗌 友情 愛
Macross f
整體 天元=>ggg final=diebuster >G高達=ggg TV

G 高達同ggg太長(無記錯係52集),補番時有一半都係悶場,天元個長度真係啱啱好

戰鬥 ggg final>G高達=diebuster=天元=ggg
GGG final反cup反cup再反cup

Bgm G高達>天元=gggfinal=ggg>diebuster
G高達最好應該唔使講

人物 天元>g 高達>gggfinal=ggg=diebuster
大哥嘅死同西蒙百屌成材
老實劇情有啲低B
熱血番我會揀衝鋒21
跨越1萬2千年,然後地球人歡迎佢哋返黎
奇坦自殺式喎
宇宙篇係不斷死人
爛尾到仆街
打神龍寺係最好
https://youtu.be/uVGba6KP8qY
13:35

唔係機人番
但有機人梗
Final g如果無之後既小說既話
死淨兩個細路
再塞佢地上火箭送番地球喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞