[良心經濟圈] 英國物業篇 – 租樓

338 回覆
81 Like 7 Dislike
一般放左入deposit scheme你會有個account 如果agent冇比你一定要追
比唔比錢都睇睇到
咁比黎有咩用/分別
唔比但又睇live TV/BBC iplayer(唔理你用手機、tablet、電視定desktop)既話理論上犯法
佢捉到你咪可以罰£1k咁上下
我之後經agent租樓果d都有比proof證明佢地有放入個scheme入面
2 bed shared accommodation to rent
即係有2間房要同人SHARE?
而個RENT$係一間房ONLY?

such as
https://www.zoopla.co.uk/to-rent/details/55391567?search_identifier=91e6edb3a10e1ed224704524f9f467f0
想問下巴打我可以從咩途徑睇下個區雜唔雜?
因為對英國始終唔太熟
好多地方名都未聽過
我打算算一步落腳係Birmingham or Manchester
租間B&B,然後即刻搵工搵地方租
打算做裝修
係 但有人唔睇tv以為一定要比
一間room既錢
search crimerate 但多數都係會出d大城比你睇

如果specific既話 Google 下個區 好多人會討論
買一間200萬左右有咩選擇
thanks 巴打
想問問樓主清唔清楚嗰邊,物業管理服務其實有冇巿場?想試吓嗰邊搵唔搵到工。
如果咁玩法
即係你打算第一次基本上係去搵屋
然後要返多次香港搬野過去?
經agent租通常要簽半年死約, 你哩個情況幾乎99% agent要求你比半年租
同landlord直接租睇佢做法
有D landlord好隨意, 你有錢比就得
有D就跟agent咁做
但係你可以同landlord deal, 同agent租通常冇得deal
同上一個POST一樣有用
自己同landlord deal要切記要佢比證明你舊deposit佢入放落個scheme入面保管
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞