[良心經濟圈] 英國物業篇 – 租樓

338 回覆
81 Like 7 Dislike
咩區呀巴
英國租樓可以半年短租? 定通常要簽一年約?
樓主好野

想問下
我預係uk home office做返香港野
所以唔洗搵工
但有老婆同仔
所以想快點settle
咁我係rightmove 搵d岩岩裝修完的租盤
係香港就租定 咁我落到機就可以直接入住
咁樣出事機會高唔高?
有無其他建議?

我可以比足一年租金
到步前早點起租都無所謂
可唔可以上Amazon 訂定必需品由業主幫我收定貨?
remote點樣check家電?定都係交樓先check ?
如果最後個盤有大問題 我可以早退租?

btw 我睇中man city Altrincham
夠近機場
同個landlord傾
可以remote租左先但一定有風險係到
如果有識既人我會建議揾人幫你睇睇先

佢未必會肯幫你收住D野先 你去到先買都未遲 如果個個flat本身係furnished 既話你唔洗太急

Check家電就move in既時候再check

你簽左約就冇得走 一係賠錢 呢D要同個Landlord傾
劉明
英國多唔多露宿者
如果真係去到未租到樓,又想慳錢唔住酒店,瞓街幾日會唔會俾人拉
希望大家順利到英國生活
巴打你好呀!好多謝你咁有心教大家路。

1. 想問下2大1小(4歲)去英國住,小朋友上公立小學,想找一個地方乾淨治安好,附近多好學校。Budget ~1500鎊/month。有冇推介?

2. 見無人講Kent,請問入面有冇邊區比較多中產有小朋友家庭居住?
樓主你好
想問一下如果自己一個去london 想搵間shareroom住大約要幾錢? 最好有獨立廁所
我知london市中心/偏遠d既地方一定差得遠d
但有冇分別既參考價?thanks
dllm
我好懷疑
除非無得揀,得一個人想租
否則咩人會願意做短租

同埋如果吉屋
租客自己短租都係搵自己笨?

多謝樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞