[良心經濟圈] 英國物業篇 – 租樓

338 回覆
81 Like 7 Dislike
如果初初到步 會plan住airbnb一個月睇下環境
想問下未搵到工住又想租sharehouse
Landlord通常會唔會接受用bank statement比佢睇我有足夠財力租屋 其實未搵到工都唔想一下租半年以上 隨時係跟工搬屋
經agent租通常要簽半年死約, 你哩個情況幾乎99% agent要求你比半年租
同landlord直接租睇佢做法
有D landlord好隨意, 你有錢比就得
有D就跟agent咁做
但係你可以同landlord deal, 同agent租通常冇得deal
我自己都prefer直接同landlord deal thanks
自己同landlord deal要切記要佢比證明你睇,佢有將你舊deposit佢放落個scheme到保管
咁你打算搬屋咁搬入airbnb先?
定係無打算喺香港拎啲咩野過去?
我計緊如果乜都去英國買過,一開波啲銀紙燒得好快
想問業主會唔會唔鍾意租客養竉物?
同問,同埋點樣check到邊度養得邊度唔養得?
如果你租成間flat / house, 好多landlords/agents唔鍾意.

不過 你租一間房 同業主/屋主一齊住 如果佢有養竉物 你可以同佢講下.
二線中城市既新樓兩房有機會做到比你 liverpool leeds sheffield呢D
有好多公司做 個industry 都幾competitive 下
好睇個landlord 如果你同佢講你個情況 但好多sharehouse你都最少住半年 不過睇你點同佢傾 你好彩揾到個好既landlord係可以做到 一般佢地有錢收到都冇咩所謂 但如果個landlord本身都住係個間屋 佢會問多你少少了解下你係咩人
基本上90%既都會有條clause話唔比養
但我好少理
可以賣番
係 最好就講左先啦
唔近倫敦?
其實我係養兔仔,我諗知道都唔會點咋型卦
問起同佢講話買番嚟食
Manchester 開間鋪頭仔同買間兩房屋
budget 大約要幾多
近London你可能要去到zone 3 未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞