[良心經濟圈] 英國物業篇 – 租樓

338 回覆
81 Like 7 Dislike
4) 關於按月租既問題

好多巴絲都有問呢個問題就係 如果我而家去到英國 而又想租屋住 但係個agent睇完我既record 因為我冇工番既原因 佢地唔租比我可以點樣解決

其實呢樣野一直都存在 包括如果你係學生想去租一D flat既時侯都會遇到呢個問題

解決方法有三個:
- 一次過比晒一年租金佢 有好多時個landlord係ok冇問題 因為佢唔洗再用你backgound check去審查你交唔交到租
- Offer佢高少少既租金 呢個係我自己試過可以做到 但未必到到可以
- 揾個當地 guarantor 去guarantee 你會比到租金 呢個就要靠各位巴絲既親朋去做喇

5) 入住之前有咩要注意

咩都假 最緊要check下有冇野壞 因為由你住入去個一下 就係你既責任 如果有野壞左係會係你deposit到扣

你入住既時候會有張INVESNTORY LIST 比你對 咁你就晒少少時間對晒去 相信我 你唔會浪費你呢D時間 因為到你搬走既時候 會救到你一命 利申比衰landlord屈過 冇晒deposit

6) 睇樓有咩要注意

記住睇下點出番城 睇下附近有咩配套 (如果唔係當地睇樓 請善用google map)
睇下個熱水爐係唔係work 唔work既話你好大獲 由其冬天
如果有Room mate flat mate不妨放膽講多兩個 了解下你可能同一個咩人住

7) 我如果而家係香港係咪應該online租左樓先過去? 定係去到先再租?

可以既話一定係後者 因為好多野係要你親身去感受 先會見到既野 如果唔係好易中伏 一簽就一年 到時你就頭痕 再加上英國既租樓process其實好快 (前提係你要約到個agent去睇樓) 睇完樓你有齊文件 兩日就可以開租 (如果佢個起租日係可以既話)

暫時我諗到關於租樓既野就係咁多先 如果各位巴絲有咩問題既話 可以係下面回覆問 我識答既我都會答你

如果有時間就幫手like 下個facebook page: https://www.facebook.com/nighttalkukproperty (佢個到會寫estate agent 因為我剩係見到呢個係岩既category可以揀 你禁入去就會見到我唔係賣緊樓 因為咩都冇)

Telegram Group: https://t.me/joinchat/Ht4FyRxPXWk7tDlGKCOISw 如果太私人既野可以PM問我都可以
多謝師兄 research 整理 🙏
多謝巴打支持 得閒like下個facebook page
再推
又黎多次太長冇人睇?
push
LM, 呢個post遲啲用得着
多謝支持 得閒幫手like下個fb page
幫推
Bookmark
lm
多謝支持
到時直接搵樓主租就唔驚
多謝支持
我冇野比你租 搵我做咩
遲啲先
呢頭留言,嗰頭like... 自爆喎
感謝 巴打
師兄搵工嗰啲資料你熟唔熟?
放埋出嚟俾啲信心大家
多謝支持
有用資訊
揾工我有D難做 本身唔係做開 同埋唔同職業有唔同既方法揾工 我可以研究下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞