喺香港要買VR headset 可以去邊度買?

1001 回覆
21 Like 1 Dislike
巴打你玩開4k 高清, quest 係勝在cp 高。要好清value index 先算合格
真 買黎都係for玩custom song
quest裝BMBF都算易整既
有帶眼鏡 最好配個專用眼鏡
體感差好多
玩wall 個堆map睇到眼花
我屋企無位放external sensor 呀

Setup 完我都去瞓了
咩叫專用眼鏡?

我打算戴con玩
要完美對焦+改supersampling先似樣
想請教下:

1.
在PC,進入Virtual Desktop官網,下載 Streamer App ,安裝 。
在Quest,商店裡面 購買 Virtual Desktop 並 不要安裝!!! (原因後面講)
2.
下載SideQuest 0.10.2 ,並安裝 (已經有用過SideQuest 者請跳過) 呢步係電腦定喺quest?
3.
啟用開發人員模式,幾個步驟如下 (已經開過的請跳過)
第一步:申請開發者資格 (登入Facebook帳號)
第二步:填寫組織名稱 (隨意英文名稱,不影響使用,左下角勾選 I understand,提交即可)
第三步:下載手機 OculusAPP ( GooglePlay, AppleStore ) ,登入您的Facebook帳號,如下圖開啟「開發人員模式」

開啟 SideQuest 用數據線接上電腦 (不一定每一條Type-C都適用,請多嘗試) 原廠個條唔得?我要額外買線?
若能看到下圖 綠色圓圈 表示成功
平過oculus 好多 但輕鬆打beat saber就勉強
用上手無oculus咁好
第2步係電腦

跟機線唔得 要另外買 睇返舊post有人去深水埗買條靚線就用到
等等睇返係咩牌子先

我個果線係Amazon 買
唔覺佢平

我上amazon 見$599 短暫做過$529

我以為佢貴d勁d
之前上網睇人屌經常斷tracking
Rift S點睇?
有2080應該夠行
類似呢款?

買佢不如買quest

呢隻而家已經跌到嘔
點解呢?
Quest唔係自己運行咩?
理應Rift S玩得到多啲野同靚啲?
外國/taobao有得訂vr headset專用lens
套落去個vr headset個lens上面用
咁就唔使戴眼鏡直接用
不過要知道自己隻眼嘅詳細度數
最好就驗眼

外國野好貴 淘寶就不了
我仲係戴住眼鏡玩
yes
但你試咗跟機線先
rift s靚d 輕d
只可以連PC
quest 重d
但可以獨立無線用 亦可以連PC

同價錢嘅話其實quest抵玩d

利申 rift s用家

喺公司有一條
Quest 好似解像高d添
quest 用oled 行pentile睇落冇rift s咁sharp
不過其實都差唔多
輕啲呢樣野贏好多
巴打你用Rift S玩開咩野?
係咪可以用佢睇片?

好奇係玩緊VR 個moon會出埋你玩緊既野?
雙重display?
唔明點解要用pentile
平好多?
如果用RGB 貴一千我都接受到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞