黏土人同好區 14

1001 回覆
7 Like 8 Dislike
行左信和一轉 搵唔到新果隻綠谷
12月出 依家係開訂
我見有開箱實物片既
8月快貨黎 得少量 大貨等11月啦
12月 sor
新黎報到唔識世界 有怪莫怪
傻既 大家交流下姐
佢改左28號先出貨
仲未見街喎,今日30
上個月Thor同Thanos都要游水游幾日先到
唔知點解係慢D
但真嗣渚薰好準時
見古迦玩具出左po話到左
想睇埋釣魚妹個特典係咩先
其實點解唔做到全部有關節
見到新個隻線谷,有d心郁
釣魚妹好得意
好期待
孤仔到未
孤仔唔知 不過尋日個fd上熊貓佢就話今日/聽日到
二次販售嘅炭治郎仲未見影,係咪delay?
以前黏土人有出過超可動,就係手腳都有關節
唔知係唔好賣定難整,後嚟冇乜見佢出

不過我覺得黏土人定位同Figma嗰類全可動模型有啲唔同
Figma賣可動,主要靠扭關節改pose
黏土人主打造型,靠換唔同手腳嚟做到同樣效果
諗緊入唔入坑
隻炭治郎我都覺得正
但黏土人出油情況嚴唔嚴重
其實唔曬就ok
冬木小袖初音
小袖變振袖
https://www.goodsmile.info/en/product/9826/Nendoroid+Hatsune+Miku+K%C5%8Drin+Kimono+Ver.html

尋日啱啱開訂
銷售額5%會捐俾國立文化財機構,用嚟修復冬木小袖
https://cpcp.nich.go.jp/fuyuki/
舊版出油問題嚴重啲,後期嘅number已經好少聽到話嚴重出油
我有隻2012雪初音叫做有少量出油,摸落比平時啜手少少同比較黐塵,但未去到有層黐立立嘅油喺面嗰種程度

防止黏土人出油最緊要係唔好擺佢喺密封環境 (原裝膠盒,密封display盒etc.)
軟膠會釋放塑化劑 (有機溶劑嘅一種),高濃度有機溶劑會軟化甚至融化模型表面油漆,而呢層半融又黐手嘅漆就係平時所講嘅"出油"
光同熱都會加速釋放塑化劑
唔想咁快出油,最好避免將黏土人擺喺太陽或者高溫射燈直射嘅地方,display櫃/盒留條罅(怕入塵可以加隔塵網),得閒攞出嚟玩吓清吓塵,用洗潔精洗乾淨風乾再擺返入櫃
仲有記得唔好用火酒抹,試過滴咗滴火酒落去,過咗陣個漆面白咗一撻
好彩係配件滴到,用少件配件冇咩問題
之前精品出過玩具神仙水
唔知點解而家又冇晒
我啲配件(手手腳腳)長期訓盒會唔會有事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞