有無人97前香港出世無bno

413 回覆
622 Like 5 Dislike
這情況,係曾經有英國屬土公民身份,唔係一定有英國國民海外,當年係香港出生,但無辦BNO,即係無註冊到英國國民海外國籍,
宜家唯有睇10月國會二讀可唔可以開放繼承權。
合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'
我88,係咪直接當報失申請
我唔知出世紙有無寫established
要搵返出黎先知
果邊覆我冇,仲可以點做,屌柒佢話我覺得我有?

個仔到十幾歲都無去過搭飛機旅遊,咪唔洗 passport 囉
我係支那出世,2歲黎左香港
連拎BNO既資格都冇,哈哈哈哈哈哈
上網睇父母有BNO 但佢當時有填「included child」,即使個仔女未曾申請過,而家可以申請返
係就好
97回歸前出世 但全家包括我都冇申過bno
符合所有條件但冇BNO係手
有冇成功例子?
借個位,BNO平權正視聽
黑色五毛分化警告,大量五毛正在用藍絲有BNO、走人對唔住97後割97後等風向進行分化,大家小心。

1.大家比人拉過/有小朋友(細路是重點,香港未來棟樑,正如今時今日d前線義士,咪比佢地洗腦變小糞紅,否則香港係真正玩完)的話就應該即刻走,其他人亦應該起碼做好隨時走既準備,香港抗爭運動已經由本土抗爭升級為準國際戰爭, 我們能做的十分有限。 相反大家離開或準備好隨時可以離開,則美國及其盟友可以隨時採取行動,對香港進行制裁,令香港達至零經濟活動,攬炒香港經濟, 甚至日後作出軍事行動亦無需擔心誤傷香港人。 而且大家亦可用移民理由提取所有資產及強積金進一步打擊香港的財政儲備
而且多人走亦可以起到掩護最需要走既手足,救奶左野手足係目前最重要既事。

2.大家無需擔心藍絲以及黑警移民英國,藍絲得兩種a.垃圾b.收成期,a.涯唔到六年移民監b.揾錢唔捨得走/走要承受巨大損失

重點:大家不應該反對平權或推到現階段設立篩選,因為這樣會妨礙奶左野手足逃難。反而,大家應該在藍絲移民英國後再篤灰。大家,要記住,篤灰係一把藍絲頭上既利劍,一日未入籍一日都嚮度,我就係要佢地嚮英國每一日都擔心比人篤灰,呢樣恐懼作為懲罰先係最大懲罰

相比藍絲,反而大家更應該想辦法推動取消侵犯人權者如689、777、鳩融居英權,因為他們可以憑BC一直不居英,不受英國審判,而定居歐洲。

另外是黑警,酷刑罪在英國是具有域外法權的可公訴刑事罪行。所以請蒐集黑警干犯酷刑罪的證據向英國警方舉報,佢地嚮英國定必得到公平審判

3.97後手足唔會被割,首先,佢地可以跟BNO父母及配偶前往英國。第二,對於未受BNO平權保障嘅人佢哋仲有美國既救生艇計劃,該計劃估計幾日內亦會通過。

希望樓主可以pin,一齊擊退五毛
上網有講,
最緊要係搵到有included您個名嘅父或母BNO,因為本有您名嘅passport要寄去英國。
97年 老豆老母唔撚生性
thanks
圍爐 唯有望去澳洲
父母過左期嘅passport 都受?
同埋證明您係1997年6月30日或以前係香港出生嘅香港出世紙。
Ok thanks ching
國籍係終身有效,本嘢過期唔代表無咗國籍,但本嘢要無毀爛無剪角。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞