Best 5 23入cityu or ust

128 回覆
9 Like 33 Dislike
得十幾個位 爭崩頭
其實留係香港讀書已經唔好 仲要讀商
但係如果樓主諗住紮根香港愛國愛黨既話 一定係三大
去Chicago讀business啦
我係對去美國columbia university同cityu 嗰joint u programme有d興趣,因為想之後移民美國
信我 你諗地理位置方唔方便同間學校on唔on9重要啲

Ust唔入qfin/rmbi基本上冇乜保障
Acct poly or ust
首先 唔好以為city入面冇勁人
你先得23分 冇人包你一定city 拎到 first hon
除非係某啲專科
如果唔係hr 根本唔識分商科入邊嘅major
一定只會睇名
ust話晒三大
UST BBA個名響過city好多wor。
3大BBA一個Level
Poly City BBA一個Level
BBA有得揀一定系3大先,呢科睇U名多。
的確
dse分數同大學hon嘅關係冇太大嘅必然性
可能最後讀city都係得2nd hon
咁一定ust好過city
就算唔過3
你份cv咪唔好show hon囉
除咗mt 其他工見到你ust個朵都贏曬啦

同埋就係
你點知你city 一定會過3
假設2間都唔過3 ust都仲可以見得下人
cityu
當年我同你一樣
但入UST驚chur 同冇女
入左shitty
結果玩左4年有女有fd

但依家失業
其實係
唔好諗到2間既人分別咁大
一樣有好勁嘅人同好廢嘅人
2間收生分數咁接近
加埋cu嘅話三間邊個最好
Cityu新學年入學已經唔會用first hon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞