李佛摩股票交流區 (5)

999 回覆
19 Like 3 Dislike

今日都睇到,不過小心下星期業績
Set GTC算
market price?
market price?
STP
我係會每日review架
anyone buy MS account?
留名學下野先
https://www.books.com.tw/products/0010246905?loc=P_br_r0vq68ygz_D_2aabd0_B_2

有本笑傲股市 Part 2
同笑傲股市有咩唔同?睇佢簡介好似都差不多
唔會,會用app set alert,因為用Fidelity買set咗如果要cancel,會pending cancel到第日開市先cancel到,你哋用咩買?會唔會都會kick住?
胸奴兄

呢類都屬於mean reversion的策略
唔多用實數計
我自己鐘意睇exhaustion gap多啲
以前係分上下2本
想下樓主你買入時會唔會睇埋個成交量?
如果到達左突破點你會係突破點立即買入定係會見到個量夠同時又係升既時候,確定佢係真突破先買入?
今星期感覺都有啲危 減返啲倉
依家滿倉
想問吓呢度啲師兄係咪都係用marketsmith?
見到樓主提及ibd 都可以用?
其實marketsmith 同佢嘅分別大唔大,特別係screening
Ibd 個啲就雞少少,但係基本野(rating)個啲齊全,但就只可以私伙用

MS功能多啲,screen criteria多啲,有得用人地share出黎的screen黎自己用,但係貴好多
兩難問題
量同價同時突破個一刻係好難捉摸,唔通真係到收市先入咩

所以我係 價>量
Oneil 有時講呢啲都幾虛下
大概就係長牛期間,突然間大成交gap up

可以mon下啲twitter大神,有時都會講
咁如果個日突破左好快就回落,好長既上影線/唔夠量既突破
咁你會點做,
入佐就睇之後幾日的表現
妹下妹下就優先斬,相比有量突破的股票

你睇下呢排個DG就知我講咩
你一次會持有幾多隻股票左右?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞