【氣象】(2020年7月上旬)旬初一道廣闊低壓槽會為華南沿岸帶來驟雨及雷暴,隨後副熱帶高壓脊影響下,天氣普遍晴朗炎熱

147 回覆
7 Like 0 Dislike
Errr no

正常係500百帕一個層面既天氣圖,唔同地點既位勢米唔同,用位勢米分析唔同地區既天氣系統。

所以一個地方positive anomaly,代表佢呢個地點500百帕既位勢米高度比氣候平均值高,可以代表一個本身受副高覆蓋既地方今年副高更加強、可以代表一個本身唔受副高覆蓋既地方今年西風活動弱,etc
風季雨季係咪完左日日都熱到30幾度
記住西日本同長江中下游係同一個梅雨氣候
其他天氣未必一樣,但梅雨係同期

對返比例睇到exactly係同一條黎
睇天氣圖呢條槽就黎畫到上北海道
香港梅雨季係完咗
但……風季未開始嫁
等多半個月至一個月幅合帶活躍DD風可以多到同時幾個TC喺同一個洋面上
至於想J強度嘅……可以再等多一個月先出嚟都未遲
壓倒的感謝
唔怪得位高同等壓圖pattern差唔多
日本果邊條雨帶暫時落左海,可以加緊機會救災

同時支那呢邊都南壓左落湖南江西,原本既災區都有抖抖

真係無得長江中下游落到仆街,日本無事一唔中就兩邊一齊唔中
真正齊上齊落
今年要進入風季都真係一波三折
上游西風帶活動要減弱畀副高有機會短暫北抬讓翻洋面
又要睇下讓出洋面之後擾動發唔發展得起引嚟季風
到季風槽建立之後先可能可以將高壓推上去正常位置
不過啲海水咁煲法,今年風季可能養到山竹咁嘅環流颱風都唔奇,希望唔好係一堆細颱風互搶水汽
連擾動都冇個
4日以來,西南地區東部至長江中下游地區出現強降雨過程,重慶東部、貴州中北部、湖南北部、湖北南部和東部、江西北部、安徽南部、江蘇南部、上海北部及浙江西部等地累計降雨量有100~250毫米,湖南張家界及湖北東南部、安徽南部、江西北部、浙江西部等地部分地區300~500毫米,湖北武漢、荊州和黃岡、江西上饒和景德鎮局地700~999毫米。

個數字又會咁得意嘅
7月4-9日雨量黎WOR
異常穩定的太平洋高壓,像是圖中的這種高壓的狀態已經維持了很長的一段時間,高壓中心在日本東南方停留,不動如山,西側的延伸脊一路西伸到南海,高壓脊的北側正好讓梅雨鋒面卡在長江流域到日本上空停滯不動,豪大雨下個沒完沒了,脊的南側又強勢把整個熱帶洋面給覆蓋住,季風低壓槽無法建立,東風波動也發展不起來,雖然已經進入7月,但是目前連個颱風的影子都還看不到。

目前來看,這樣的太平洋高壓穩定型態可能還要持續7-10天以上,7月下旬高壓脊的位置可能會有慢慢往北調整的機會,屆時天氣型態會不會有所變化還需要觀察,短時間之內大概都不會有什麼改變,大家不妨好好把握這段相對天氣平靜的時間,等到颱風開始有機會出現,天氣的變化可就會複雜許多了。

簡單黎講 呢個星期我地繼續藍天白雲
支那 日本繼續在水中央
究竟彗星係咩原理,點解7月每晚都可以見到佢, 但係佢每晚出現一次又唔知佢幾多點會出現

https://www.thestandnews.com/cosmos/世紀彗星-neowise-突然出現/
應該真係999,6月頭廣東臨出梅前果波有10xx
成個7月就咁冇左

就好似之前西太超大形季低搞搞震
高壓中心嘅環境係咪熱/曬到痴線?右上東北果舊又係乜?
太陽光照到佢,夠光又夠接近地球就可以見到佢
地球識自轉,你轉咗去另一面自然會見唔到
即係好似一個迷你月球咁慢慢郁?

睇親d圖以為好似流星咁快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞