国安法 香港歷史台有嘢講

41 回覆
74 Like 1 Dislike
就所謂嘅国安法,我只係想講Fear became the ultimate tool of this government. 意思係恐懼往往都會係政府嘅終極武器。

其實點解我哋點解仲要覺得自己可以置之度外?和平?抗爭?不了

3年前,香港民族黨獨立集會,梁天琦係咁講嘅:

香港人需要嘅係咩?有獨立意志嘅人、追求意志嘅人面對一個獨裁政府應該點樣?革命。

但係問題就黎啦,革命?會連血架喎;革命?會失敗架喎;革命?會有犧牲架喎。

呢d情況當然會出現啦。如果呢個政府唔令你嘅革命失敗、唔打壓你嘅革命、唔令到你有犧牲、唔剝削你嘅權力、唔扼殺你哋喺萌芽之中,代表啲乜野?
代表你哋嘅革命無效呀,代表你對政府無威脅呀。

所以今時今日呢一個局面好似好差,但同時間亦都反證一樣野:就係我哋對香港政府、以及北京政府、中國,我哋對佢哋構成威脅,所以大家係應該為呢件事出現而鼓舞。

我哋丟掉左對香港政府、對特區政府,以及對基本法、對一國兩制嘅幻想,我地今時今日呢一刻開始,我哋準備鬥爭、我地準備奪權。

香港人準備好未?我出得呢個po,預咗任何後果,但係香港國民必定寧鳴而死,不默而生。
#香港獨立 #香港人革命 #香港人建國

香港歷史 t.me/Hkhistory

https://t.me/Hkhistory/6478
支持赤巴
我覺得我地真係動搖到支共利益,其實攬炒剛剛開始左。我都係本住phoenixism 去做。無野無可能!
流血
pish
佢之所以要你驚因為佢自己已經驚過你

好認同依家唔係恐懼唔係灰心嘅時候 叫得香港獨立 就預左極權會用盡一切方法打壓我地 佢地越打壓 越顯得佢地嘅怯懦
四年前至啱
Pish
諗起玩CSGO 成日見到句he who strikes terror in others is himself continually in fear

只係要承受唔知幾耐既恐懼
「人民不應害怕他們的政府,政府應該害怕人民。」
樓主好有心
tg 已改
要知道佢之所以要你驚佢係因為佢更加驚你唔驚佢,同一時間佢比你更加驚
thz
没错,明天一起庆祝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞