覺唔覺時事台對國安法過份樂觀

575 回覆
656 Like 39 Dislike
成日覺得佢地白事當紅事咁去搞
通常成日嗌唔好縮,都係想佢縮。
不過老老實實
唔應該將國安法的訂立歸咎於呢一年的示威

如果香港人上年6月唔出黎,結果送中法通過,大家繼續上深圳飲喜茶海底撈當冇事發生,呢個結果會比而家更差。支共達到赤化香港效果之餘,香港人又對政治麻木。
如果香港人在送中法撤回之後就收手做番港豬,又點可能保證過幾年後唔會推送中惡法出黎,結果都係一樣。

樓主話時事台過份樂觀係岩
但我覺得唔好過份自責或者埋怨

你見倪匡呢D三十前就話香港「氣數己盡」的人都唔會出黎屌鳩攬炒同示威啦,而家呢一年的示威,香港人己經最大化自己的身份同在世界上的價值
大家諗下點樣在黑暗時期保存香港人的身份
以及上twitter,捐下錢鼓勵下游說團做野好過。
坦克車碌豬都試過

全世界最唔驚攬炒就係佢地

所謂攬炒係基於有底牌 同對方鬥大
佢要付出一定成本去搞香港
令到佢縮沙

事實係中共根本無野好驚
美國制裁都係好小事
只要佢地唔負過美國 無資產係美 根本零影響

所以攬炒重生 只係連登小學雞一廂情願
事實只係自炒

講移民中產一定易過你
上流社會一樣係上流社會
本身大家共同擁有最廉價既人權 基層唯一有既野都無埋
不過講真 依家做乜都無用
只係覺得反逃例立法會被輕易佔據 佢個劇本已經開始緊 以退為進 借力打力中共就最叻
事實係中共根本無野好驚
美國制裁都係好小事
只要佢地唔負過美國 無資產係美 根本零影響

講完自己會唔會笑?
冇影響一早郁左手
仲要話就黎支爆,美軍出兵,trump屌打....
事實係連林鄭都未落台呀
每次遊行示威就係成車成車𡃁仔𡃁妹俾狗捉上旅遊巴
然後班泛民議員就日日淨係識講35+,35+
喺一個連立法會都可以隨時被override嘅環境下,我俾你50+都係冇撚用,再睇埋區議會班素人嘅表現....

事實上香港呢個地方就係doomed
沒有加速

寄望加速會work = 叫人俾人姦唔好反抗
真心極度懷疑係鬼

有d 野冇左就冇左
唔會因為冇左而得到
只會失去更多
俾人斬十刀唔反抗就預俾人斬多一百刀
直到體無完膚
站務台開始多人
佢地話丫麻, 反正悲觀都冇用。

都唔知其實係未想引人注意。
但睇完呢個po好多留言都講而家點差點負點無用 淨返嘅路咪就只得唔反抗做順民
波台終於正經 姐係好大鑊
仲諗到共產黨咁高深莫測
連中印邊境都收唔到科, 依家直頭新聞都唔報
唔敢比班支那人知搞唔掂咖哩佬

如果有諗過度過, 一開頭已經唔會裝9咖哩佬
搞完事之後發現, 原來好多大國企係咖哩佬果邊

共產黨唔係唔驚, 而係所有野做完之後, 有咩後果就殺到埋黎先算
人地叫佢地思考就講呢啲九唔搭八嘅嘢
攬炒論根本就唔成立,今日最想攬炒嘅年輕人係攬炒嘅最大受害者

從始至終都唔明點解會咁吹捧攬炒呢個概念,因為一無所有所以炒都無所謂,但唔會有洗牌情況出現,窮者愈窮,富者最多叫無咁舒服,年輕人更難翻身
佢地以為自己會大把外國人收留佢地呀嘛
睇歷史冷戰既話起碼搞3、40年 (蘇聯 1945-1989)
熱戰都要3-4年 (參考1937-1941 納粹德國)

話攬炒完ff美國即刻出招搞掂既係戇撚鳩
睇下人地波蘭捷克法國個陣點搞地下活動先啦
從來講緊係香港人點自處,你就喺撚度講咩中共驚唔驚,對面點樣關我撚事咩,對面驚到瀨屎又點呀?係咪就唔駛諗嘢,等第二朝起身支爆香港有民主呀?成撚日喺度講中共其實好驚又點咁,中共驚唔驚同香港人要點自處有咩關係呀?用下腦啦
仲未打完飛機?
依家7月1前立 都唔叫早?
咁我會話
個大劇本就係中國一定會收緊香港任何的自由
不論你有咩示威都好,佢都會千方百計達成呢個目標
佢地唔洗有咩依據,只需要藉口。

2016魚革去到2019反送中,香港人對政治的投入度己經遠遠比唔上以前。香港人做左咩野導致2019年要推出反送中法?

無論七一佔唔佔立法會,結果都係一樣,我地頂多都只係加速左進程(好似雜種咁),中共心中的大劇本從來沒有被撼動過
有班人根本係想一國一制,所以成日唱好,而家係攬炒失敗,北京最嚴厲打壓但西方唔敢制裁,有乜咁好值得高興?
要郁手上年8月已經做得
以為好型 人講佢又講攬炒
事實對面 條血 1000000/1000000 》 999900/1000000
自己條血 100/100 》 0/100
嘩 大家貴庚呀
口水佬tone
睇你比喻對政治既認知好淺

9up當秘笈
成班風向撚黎架嘛,分分鐘真身係五毛,警察或者泛民左膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞