【國安法】到今日都唔肯裝VPN既你請入一入黎

417 回覆
453 Like 24 Dislike
可能你唔明VPN對你有咩用,但其實係對你自己既一個重要保障。

你以為大把人都係咁,要捉都唔會捉你?心態上其實同唔戴口罩出街覺得自己唔會中武肺一樣,而VPN係國安法通過左,就好似你既口罩一樣。

無錯,呢十年八年大部分既網都已經有https,啫係已經有做加密,但即使你上既網有https,其實只要你連去public wifi,例如starbucks咁,已經係可以輕鬆俾人睇哂你上網做同講過既野。另外,如果你個網絡供應商係信唔過既(如中移動),好可能都會同一後果。而係國安法通過後,大陸好可能會對香港網絡全面監控,坦白講,就算國安委唔問,分分鐘咩starbucks支移動都會主動交資料俾國安擦鞋。

但有VPN的話,佢個software會首先將你所有上網既資料加密左先,starbucks/支移動拎左你data都只會見到堆亂碼。

另外,你有VPN的話起碼唔會俾人知真正IP address先,之前有案例真係以IP address入罪。

總結而言,VPN係中共全面管治下既基本中既基本,但絕對唔係裝左VPN就一勞永逸,仲要提高自己既網絡安全意識。我覺得同戴口罩好似,你唔戴會危險好多但唔一定gg,戴左係安全好多但又唔一定完全冇事,要其他野例如戴得岩,勤洗手咁去配合。

我唔知會唔會有一日中共禁埋香港用VPN(係大陸已禁,但好多人偷雞用冇咩人理),係呢日黎之前,我都會強烈建議大家繼續用VPN。

VPN推介:
外國專業VPN (Mr. Privacy巴打整合)
[商業宣傳或網賺連結]

香城電視免費版 (Credit to 沖涼茶巴打/香城電視團隊)
https://lihkg.com/thread/1674265/page/1
注意,做緊嘢嘅負擔到嘅最好唔好個個走去用晒上面手足整嘅Server,如果唔係會搞到好慢,我哋留返俾有需要嘅人用啦。

VPN原理:
[商業宣傳或網賺連結]

聽日,維園見。
聽日,維園見。
7一維園見
Facebook ig airdrop
聽日見
聽日,維園見。
聽日,維園見。
聽日,維園見。
聽日,維園見。
聽日,維園見。
聽日,維園見。
聽日,維園見。
聽日,維園見。
推,71見
聽日,維園見。
聽日,維園見。
聽日,維園見。
聽日,維園見。
聽日,維園見。
push
維園見
維園見
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞