老貓貓開始腎有事,求轉糧方法 或 介紹

43 回覆
3 Like 0 Dislike
轉罐啦
Gold-D renal 係罐嚟
我意思係可以轉啲腎貓常用罐 詳情可以去ptt都搵下 或者fb都有腎貓group(s)
但如果你食開呢隻直頭有腎貓line就試下啦
因為最緊要主子肯食
其實回分主食罐 副食罐
請問你點發現到佢腎有事?
咁啱 剝牙 驗血發現
推 Weruva Cats in the Kitchen
最低磷既3款雞罐:
Funk in the Trunk
Chicken Frickc "A Zee
Fowl Ball
你都痴撚線。
幾歲先?一把年紀呢 d 要戒啦。
你老母就痴撚線
剩係驗血就斷定腎病?有冇驗尿或者直接驗SDMA?
腎指數高 咁囉
咁兒戲㗎,個醫生好唔專業,純粹sell你腎糧賺錢多
要驗埋尿睇吓有冇尿蛋白先可以初步確診
最好照埋超聲波先準

而SDMA係新嘅驗腎功能方法,可以更早知道腎嘅情況

就咁睇血報告腎指數高唔係一定腎有事

初期腎病都只需食低磷罐而唔係腎糧(太低蛋香成分差)隻貓唔夠蛋白質長肌肉抵抗力都會愈來愈差
原來如此
等我問吓先

我買咗7 8款低磷 佢無隻食

驗血同時話佢蛋白質過高
同是天崖 不過我隻得6歲幾
今日帶佢洗牙前驗血 點知話唔做得 驗到腎病2期
叫我每日 最小都隔日幫佢打皮下水
但我真係落唔到手
其實好簡單

唔食嘢先煩
我隻貓都腎病左好幾年了
一直食RC腎濕糧再間唔中比下thrive雞同銀養吊胃口
最近突然暴瘦 貧血
又唔好彩無喇喇腸胃炎 雪上加霜
佢胃口ok但硬係食唔多 覺得佢熱量唔夠
睇住佢1日瘦過1日真係唔知點好

試吓呢隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞