[I/A]日版モバサカUltimate Football Club (8) 繼續集氣百屌出新金卡

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
Q:一開始我要做咩?
A:大家首先要緊記唔駛急住追進度,因為根本無所謂進度你追
一開始大家目標簡單就得
升人>推圖>唔夠打就升人>再推圖
同埋一開始盡量成隊平均升上去
唔駛一黎就all in一隻,我自己覺得用處唔大之餘又浪費體力資源(當然真係好有愛既,就另計)
其他mode亦都慢慢推上去,唔肯定推到幾多要停,你望下任務(即係月曆公仔logo果個)入面個初心者就得,跟住佢個check list做,就好易過渡到。隻game某程度係一隻單機game,D所謂PVP都係打NPC
同埋有個新手嘉年華,姐係主頁氫氣球logo,限時內盡量做拎禮物
新手頭8日登入,有其中三日會俾你自選A+>S->S三張卡。咁揀咩卡好?呢個問題就引伸落下一個問題。

Q:
1)咩都唔理,剩用勁人勁技,打到中後期先再搵返啲連攜人
2)一開game心入面已經有一隊想組,係初心者抽,新手登入月頭8日就盡量入手果隊既球,之後抽pool都係隊pool優先
以上邊種玩法好啲?

A:其實兩種玩法都可以
兩種玩法其實無話邊個岩邊個錯
玩法(1)因為比自己限制少啲,總之佢要我用咩技解任就用咩人,相對玩落比較自由。但去到中期,陣容好需要用連攜去谷高個戰力,在於你個陣來自五湖四海,一定會涉及到非常多不同球員去開連攜,所需時間同資源都會較多

玩法(2)前期可能會吃力少少,可能會唔齊技,又要焗住用一兩個唔係好勁既球員,每一隊亦都有佢既缺點。但去到中期戰力會因為連攜暴升,升得比正常快,所需時間同資源亦都比較集中,始終主力球員黎自同一隊,連攜好多都可以共用

PS:連攜球員唔需要放入場,擁有就得

19/3 最新更新

好多手足都問我地,既然兩個方法都可以
點解我地又個個都玩組隊?

原因如下

我地建議你哋升成隊同隊,某程度係為未來做打算
一來啲連攜球員,只要你有升,升得越高個連攜數值會越來越高,一個連攜球員上到sss,坐底幫原球員各樣數值加百幾
如果玩混隊又唔重課金,根本唔會夠資源又去升正選,又去升連攜
俾圖你睇就明,同樣5球員buff,睇下升左同無升差幾遠

二來早啲為個UF 盃做打算
個uf盃同錄影帶關一樣,分英超/西甲/意甲/其他聯賽
最低參賽資格係11個ss球員
你升同隊,就一定同聯賽咁就早啲可以參加,戰力上仲會比好多升混隊既高
Q:點樣可以多D鑽?
A:
1)新AC就努力做新手嘉年華,即係首頁右上角個氫氣球
2)登入禮物
3)做哂每日任務
4)不斷升玩家AC LV
5)****入個勁公會****唔駛驚D人嫌你隊波戰力低踢你走,只要你keep住報到登入,佢地就OK。有關公會問題下面再講。
6)多D打天梯mode,姐係贏左會送箱果個mode
7)多留意特別活動
8)當然我地好歡迎大家做課長令我地繼續有好遊戲玩

Q:連登有冇開公會?
A:公會我地無開。因為呢隻game個公會mode真係做上流寄生族好過我地圍內自己組一定要靠啲日本課長們carry入個勁公會,資源係會好豐富好豐富,贏到公會戰直情上太空。另外少少補充,我提議大家盡量用鑽報到,一來報到禮物會多D,二來比較好擦貢獻度

19/3 最新更新

因為我做左やぎやぎ呢個公會既副會長
好多手足都可憐我個公會廢,杖義入會幫我個公會
個公會我好誠實講一啲都唔Top,入到黎未必有最豐富既禮物同資源,但就勝在同聲同氣,所以我都好開心大家唔介意入會
有興趣大家一齊玩既手足歡迎留個名,但因為大家好踴躍,位置所餘無幾

Q:邊D球員叫勁?我一定要抽S+?
A:因為隻game無論張卡本身係咩評級(B,B+,A-,A......),都可以用碎片升到上SSS(PS:部分卡更可以再上EX同UT)。隻game技能配搭重要過一切,初始評級低唔等於張卡廢,好似主線打出黎既A丹尼路同A利雲,就係神卡榜前列份子

升評價需要碎片如下
B > B+ 5碎
B+ > A 10碎
A > A+ 20碎
A+ > S- 40碎
S- > S 80碎
S > S+ 160碎
S+ > SS- 320碎
SS- > SS 480碎
SS > SS+ 640碎
SS+ > SSS 800碎
SSS > EX 2560碎
Ex > EX+ 3840碎
Ex+ > UT 5760碎

Q:我見有幾種碎片,有咩分別?
A:基本有3種碎 (PS:課金金碎不在此列)
藍碎>適用係任何球員+任何評價

魔法碎片>適用係任何球員,但要對應返個評價

球員碎片(姐係有球員樣果隻)>只適用特定球員,但適用係任何評價

Q:咁咩技叫勁,係必須?
A:
前鋒:魂之頭鎚,爭奪xxx (搶點),藝術射門(窩利抽射)
中場要長傳急攻,正確無比,以心傳心,one two pass
綜合黎講要pk master,ck Master ,重炮手,插水,captain
另外當決定成陣(姐係齊十一個心目中正選)3buff技係必須,
轉守為攻(playmarker),警醒,永久機關(呢三招技如果多過一個人有,效果唔會疊加,如果幾個球員同時發動,只會效果最好果個發動)
防守球員(主要閘位)就剃刀,曲者xxx
中堅就封前鋒技,防空塔(守頭鎚),領域支配,
龍門就神降臨,最後指示,超絕反應

如果可以補埋冷靜沉著,龍門出迎,同傳中技就最好

PS:以上係成陣好基本要有既技,唔代表其他技無用

同埋有啲技本身用處唔大,但如果夾埋其他技就會昇華左,例如
決定機演出+冷靜沉著/重炮
心傳心+超絕視野
One two pass+重炮之類
Line breaker+冷靜沉著

另外每招技升到咁上下仲可以覺醒,會直接影響個球員長遠既位置,但實際效果就唔係呢到詳講,到時再問仲好

上面呢D技都可以歸納為"發動技",姐係要滿足條件先可以發動
另外仲有D係對球員本身能力(姐係5角圖果5個主要能力)buff既技能
呢D技都唔可以忽視
判斷一個球員好唔好,先要知佢既定位係咩
如果佢既定位係”傳送passing”,除左要有傳送類既"發動技"外,配埋傳送類既buff技,就最好,因為可以直接提升"發動技"既成功率
Q:Game入面有冇得睇球員連攜?連攜果到都無show既?
A:感謝偉大既肥仔巴幫我地解答左呢個千年迷思

正常我地見到呢個

只要禁呢個

再禁呢個就睇到啦

遊戲模式介紹

以下係遊戲模式頁面

1)主線
故事mode,達到一定星數可入手不同球員,同時可入手主線美斯碎片升評價

2)競技場
每次隨機3個對手俾你,贏左比自己高排名既對手就會升排名拎鑽石
每日傍晚會結算最終排名派rank金幣同銀幣
rank金幣用黎換尼馬(無限換)
rank銀幣換其休球員碎片(可換球員每半日換一次)

3)天梯 19/3 更新改版玩法
其中一個入手鑽石既主要方法
每贏一場就會加天梯分同埋送一個箱,開個箱要等CD(或者用鑽直接開),唔同箱有唔同禮物,最好就係藍金箱,可以自選球員
贏到一定分數會升班
你主動打人果陣時輸波,唔會扣分
但如果人地係另一邊打贏你就會扣分,扣到一定分數會降班
呢個mode有時限,每日香港時間0800前2300後都玩唔到,時限內可打50場
每14日結算一次派禮物

新版玩法
search完game俾3個對手你揀
唔駛再打主客制
另外新加讓波系統
會根據你個戰力
唔同對手你要讓波或者受讓

x得點=你受讓x球
例如你賽前係3得點
打完場波你輸左3:1
但因受讓3球,最後會變3:4,姐係你贏

x失點就掉返轉
你讓人波

所以揀對手果陣要留意埋,唔好見人低戰力就揀左先
可能要你讓好多球

4)盃賽
大家玩落去會有D信封,信封就係參加入面不同級別盃賽既入場卷。呢個盃賽非常難打,因為係同人鬥多卡。雖然係咁,但我地都要每日入去打,因為無論你成績點,都會獲派魔法碎片(見上Q&A)

5)巡迴賽
skill卷主要入手方法,要滿足條件兼羸波先可完美通關。呢個mode可以用friend list朋友掛出黎既球員幫手通關

6)聯賽
每日有十次挑戰機會,都係一級級打上去。錢同埋教練主要入手方法。

7) UF盃
主線打到29章先有,基本進場要求係最少11個SS球員。
比賽會計球員疲勞度,要有輪換既準備

至於左下角果個錄影帶關
簡單講,姐係刷裝關,不同錄影帶有唔同buff,有一定數量同屬錄影帶時又會有進一步buff

另外,左右上角同右下角係限時活動關黎,因為有好多款,唔特別逐樣講啦,到開左果陣就自然有人傾,同時再講
公會介紹

以下係公會頁面

左1係公會商店,非常重要既項目
參與公會活動除左賺貢獻之外,仲可以賺公會銀幣,然後就可以係商店入面換球員碎片(可換球員每半日換一次)
咁公會金幣點賺?就係每個星期日凌晨公會會結算所有成員本星期貢獻度,貢獻排名越高,分到越多公會金幣。公會金幣有咩用?就係可以換神卡KDB,同上面提過rank尼馬一樣,係無限換,直上EX無難度

左2係公會間各位成員問其他人施捨某球員碎片用。基本上呢個功能係廢,所以大家可無視

中間係每日報到,可用錢或鑽報到。建議大家用鑽刷,因為禮物豐富D,60石每日一定賺得返,唔好省個少少

右2係公會佔據(呢個新手有啲難做),全公會成員每佔據6個球場就會有次獎勵,拎完獎勵會重置,再佔領球場,每人每日只可以拎兩次獎勵

右1係公會戰,唔好理贏定輸,一定要打,因為輸都會扣到人血同埋刷到貢獻,每日打完就係公會戰果個報酬掣拎獎勵

呢一頁就係貢獻,用報到&打公會佔據賺返黎果個齒輪幣做貢獻,起碼要貢3下

市場

玩到中段主要入手球員方法
可用錢或鑽同全game玩家bid球員,當然價高者得

可以bookmark定目標,咁就唔駛次次搵

出左手會係呢頁見到
有關覺醒球員問題 (再次特別鳴謝肥仔巴分享)

首先個球員要有得覺醒先 邊d有可以去圖鑑->覺醒球員睇 之後升佢到sss就可以開始打覺醒關

每個球員都有堆關連選手 每個覺醒關需求唔同 要sss以上先可以落場
ex+人入場仲要用2張覺醒卷1次 免費嘅ex+人d卷又唔同d 要靠開指定箱攞
覺醒關有6關 每日可幾打3場免費 課張週卡可幾打多場 用鑽又可以打多2場好似
未覺醒可以打第1 2關 1階可以打 1 2 3 4關 2階可以打曬6關
每關關連球員需求分別係 0 2 4 6 8 10

覺醒有3階 1階能力加50%同開一個新組合 2階普通人就技能等級上限加5 ex+人就加7 3階普通人就可以升ex ex+人就升ut
升1階要150本自傳文庫版(藍書)加1個命之杯
升2階要210本自傳新書版(紫書)加3個命之杯
升3階要400本自傳單行本(紅書)加6個命之杯
10藍書換1本紫書 10本紫書換1本紅書
命之杯唔課就一係等佢送一係公會商店買 100個幣一個 10日買1次
普通人仲可以用舊野換書(成份報紙咁)(ex+人d書係換唔到嘅)

10個換藍書 15個換紫書 20個換紅書
有關錄影帶問題

錄影帶就4+2效果
2就唔特別講,你睇自己需要
多數我地都係加果個球員叻果樣野,繼續buff大佢

至於4,我前鋒多數用呢兩個

如果你玩好似利記呢啲total football 狩人陣
可以用呢個

中場除左馬勒當拿果個,其實都可食用
轉守為攻型中場我會用呢個

好似鏝呢啲中堅傳波能力都唔錯,主控球戰術我就用呢個

呢個就後防或者防中萬用,我覺得最勁

呢個就岩啲閘

當然除咗齊4效果外,仲要睇埋錄影帶星數同內裡啲細附加效果都係好似上面所言,最好就buff個球員本身勁既能力,我就好少會用錄影帶去加強個球員本身唔勁果啲能力,因為我覺得個效果唔係好明顯,當然咁做唔係錯,都可以一試
戰術頁教學(感謝含9巴分享)

首先你確立左自己想既11人先啦
好似我咁就352

第一行就傳球傾向 第2行就傳球節奏
我就傾向短傳同慢慢傳上去 因為我中場有隻根度簡 可以開心傳心+轉守為攻
如果長傳加快節奏 隻後衛又低傳送能力
好易比人攔到
至於攻擊方向同傾向
我既進攻模式係傳晒落中間俾隻根度簡
開心轉心+傳守為攻+轉邊去右邊迪布尼傳中or直線 俾隻梅拿
所以我就set中路+傾向右

左前 隻梅拿有破越位 爭奪 冷静沉著 禁區插水 所以set係前線搶點等餵
右前隻尼馬有插水(禁區外) +盤+禁區外冷静沉著 所以可以set回後拎波
攻中隻中村招遠射可以禁區內都出到技 所以set突入 可以撞牆直接射或直線

中場隻 根度簡主要做傳送 就指揮
唔亂插入

左邊隻波索域主要開ck 同埋大轉邊用
所以就set原地
右邊迪布尼set落底 傳中或者開直線

拉線就正如上面所講,乜鳩都傳比隻根度簡 開晒3招技 傳比隻迪布尼傳中俾隻梅拿
尼馬就可以回後俾隻中村開遠射

防守如果中前面有狩人就可以試下較盡搶
無就唔好亂試 好易搶唔到失位
高搶斷就較右一格
高攔截就較左一格

仲有前排更新
如果攻唔入可以改變戰術
如果對面係聖鬥士
建議set做攻唔到兩次就轉戰術

上面只供參考最緊要睇自己有咩人同技黎set啦
補充常見問題
Q:其實啲球員寫住傳奇之路係點解

A:代表果個球員係隻game入面仲有唔同版本既卡
有可能係>唔同時期/榮光/金卡/ut卡/歐聯卡之類。。。
當你擁有佢多過一張卡,就會有buff
唔需要齊哂一套
每張卡既存在都會buff另外果啲卡

姐係例如某某球員佢有A,B,C 3張卡

1)當你擁有A,B時
A卡就會buff B卡;B卡就會buff A卡

2)當你擁有A,B,C 時
A卡就會buff B卡 and C卡
B卡就會buff A卡 and C卡
C卡就會buff A卡 and B卡

如此類推

Q::點解我見你地圖鑑可以睇覺醒球員既?

A::圖鑑你要完成初心13先會開
隊中坐底要11個sss人

Q:係唔係所有卡都上到EX?

A:係,但有啲要等佢出,未出就未上得住
有啲卡可以直接上ex
但唔多,同埋多數係重課金卡
其他你要完成左初心13之後
開左覺醒關,覺醒3次之後先可以上ex
正式開放
新Po留名
換完1set 7星錄影帶,裝埋界Godin
就hang 機

新post 留名
新po留名
LM
Lm
lm
lm
又出新網金
逼人買野抽 好彩幾隻都唔岩
想問下聖誕版迪基亞買唔買得過
日ser
用曼買得過
BID BID 下發覺 好似就黎11隻SSS
LM
繼續養生
其實真係好易
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞