飛虎隊員申匿名被官質疑

64 回覆
90 Like 2 Dislike
https://hk.news.appledaily.com/local/20200625/QXXO3DPD5FZSSJRGFL7HPX6SZM/

節錄

飛虎隊員申匿名被官質疑

屯門法院少年庭昨處理一宗襲警案時,控方為涉案飛虎隊員申請匿名,被裁判官質問:「人手資源調配問題比公開司法重要?」

【本報訊】過去數月涉及反修例運動案件中,律政司均就大部份涉及警員的案件申請匿名,有關做法惹詬病。屯門法院少年庭昨處理一宗襲警案時,控方同樣為涉案警員作出多項保密申請,裁判官質問:「人手資源調配問題比公開司法重要?」

控方昨為一名隸屬飛虎隊的涉案警員申請使用特別通道出入法庭,及於屏風後作供,並用X作代號。控方指特警的供詞將涉及工作範圍及敏感資料,若聆訊時觸及該等資料,要求法庭轉為內庭聆訊,更要求辯方不得將涉案警員編號及名字用於其他地方。
「人手調配比公開司法重要?」

相關新聞:警稱無位騷編號 大狀轟辱官智慧

控方續指,該警員工作範疇為處理恐怖分子、
。。。。。。。。。。。。
後一道防線。

裁判官質問控方:「其他作證人警員唔係一樣有呢啲擔心咩」、「人手資源調配問題比公開司法重要?」控方續稱特警身份不同及「風險高一啲」。

。。。。。。。。。。。。。。
決。

案件編號:TMCC70001

1/20
飛曱甴成立咁耐以來處理過啲咩恐怖分子
飛曱甴 死全家
浪費納稅人金錢

唱歌嗰d
匿咩名?而家為黨效力好失禮咩
連登仔 做乜屌飛虎隊??

飛虎隊 係跟英國SAS訓練
睇戲咪有囉,真個啲? 除左打市民仲識咩
睇戲個啲得喺笑,真實嘅所謂飛曱甴其實都係極權爪牙
收皮啦 飛曱甴 淨係識打市民 日日ff市民係恐怖分子 on99
飛虎隊員定被雞姦受害者呀?屏封?
死黑狗
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20161204/bkn-20161204060008899-1204_00822_001.html

你仲細, 唔識野唔怪你
呢單野當年係好轟動
你好想香港出現恐怖份子?

索馬里軍隊 , 也門軍隊 日日處理恐怖份子
你唔移民去 索馬里, 也門??
佢地好揪同佢地係大仆街 冇抵觸
嗰個只係普通軍裝狗 我相信飛曱甴只會有過之而無不及

Namaste
所謂質疑完,做完戲咪又係批。
你收檔啦92年,鬼唔撚知當年打葉繼歡好英勇咩,但我講緊而家個啲飛曱甴呀,今時今日淪落到只打市民唔打黑社會呀
人地問處理過啲乜恐怖份子
如果無乜既話點解存在人力資源調配問題?

咁叫想有恐怖份子出沒?

香港最大恐怖份子組織咪有3萬成員
你不如睇多次人講咩先啦飛虎成
閱讀理解0分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞