(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區80

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
5你老母

包就唔好啦 食麥皮啦 盡量食食物原型
其實如果你目標淨係減肥,浄係熱量赤字已經得,唔洗理食乜
如果拉親右背係咪打電話去政府診所睇醫生?
唔該各位ching先
因為我去個間係啲好細好細既fitness club
佢個到基本上係冇機做 所以叫唔到教練教
同埋始終跟教練都貴 唔會跟太耐了
啱啱都買左啞鈴 但自己係屋企練又有啲難掌握咁
見普遍啲gym room都幾百至一千就有
所以都想自己勤力啲出去做下
應該咁講啦,clean bulk 來講,一定係caloric surplus,但幅度唔會好多,同埋一定去食clean food。增肌同時亦都會增加脂肪。

如果係cutting, 就一定係caloric deficit, 盡量保留肌肉之下, 減走脂肪。

但若果係增肌同時減脂,就叫body recomposition,基本上只有新手先可以做到。
貴係真嘅,但真係幾好飲。都飲過allmax,mars好飲幾倍。推介台式飲品、同蜂蜜牛奶
巴打可唔可以講多啲 body recomposition ?
同上面兩樣既食法/操法有咩唔同?
其實咁樣分就應該冇問題嘅,因為每個禮拜都係刺激肌肉群組2次。不過要注意翻volume,會唔會係因為你一日做得太多sets引致。
Body recomposition即係啲人成日講嘅脂肪變肌肉
但現實係脂肪肌肉唔會互相轉換 只可以減少脂肪 同 增加肌肉
減少脂肪需要熱量赤字
增加肌肉就要熱量盈餘
一般嚟講只有新手可以同時做到減少脂肪同增加肌肉 呢啲叫newbie gain
減脂期計,200-300真係差唔多
不過人體唔係咁簡單,去到某個體脂,身體又會調整新陳代謝去適應你個飲食

到時就要用極端方法,先會再減到落去
操親腳都係抖多過做
成千卡真係搵鬼信
我諗佢係當左cardio咁計 見個心率高就當我係不停做緊咁
一般人都係追求少少肌肉,體脂夠低。最有效都係控制飲食、帶氧為主、重訓為副
我依家飲緊, 係好飲. 官網買最大盒果PACK 平均都係貴少少姐
香港買係咪用唔到大H個code?
唔得, 果個係比台灣
我減脂食足兩個月會厭就信念唔夠
好似啲人玩健美比賽飲雞水咁
個人修練嚟 自己堅持到嘅方法就係好方法
麥皮皮百福豆漿都幾肥
我研究緊有邊隻低糖又有翻咁上下蛋白質
我飲casein 冇乜味揀
大快活雞胸紅米飯,有冇人食開走汁走菜? 次次食淨啲菜,所以對上兩次咁都叫,個阿姐明明入機有入走汁,但張單出黎得番走菜,係咪部機唔比走兩樣野
15日內淨係上升左0.8kg嘅肌肉
係正常定係太慢?
想問下巴絲們 如果一星期只去到1-2日gym
咁全身練定分開番上半身同下半身會好啲?
胸+膊
背+腳
咁你一日操到幾耐先 ? 另外一星期兩日 gym , 食方面都好難設計 , 一係就肥死 , 一係就增唔到肌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞