(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區80

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
上面有巴打分享

我都唔知咩code黎
點解咁講?
之前飲慣咗脫脂﹐飲返全脂覺得味太濃
但唔係好明
有做運動同冇做運動既日子本身卡路里消耗唔係已經有唔同咩?
自己計嫁麻
一星期3/4日運動咪少量囉
5日以上咪大量囉
參考黎嫁炸 唔係100%準嫁老實講 要自己不斷調整嫁
*3/4日中量
只有全脂奶係奶 其他全部垃圾嚟
yes, 脫脂奶係化學食品
榨汁
ching mint choco好差?
啱啱訂咗一包 未送到
我飲緊
我覺得好味過奶茶
不過口味既野人人唔同既
味道唔差 但日日飲會厭
想問下,練完二頭覺得隻手伸直有啲拉住拉住咁係咪啫係overtraining 定正
利申新手
咁多位師兄幫小弟睇睇個做法好唔好,有無野要調轉下
而家比較得閒基本上一個禮拜都操到6日

day1 : 胸 二頭 三頭
day2 : 背 膊
day3 : 腳 腹
rest
day4 : 胸 二頭 三頭
day5: 背 膊
day6 : 腳 腹
一星期兩個loop
有睇到啲師兄話 push pull leg rest push pull leg係好既
但我有時push完胸,再做膊 無乜力
可能推胸姿勢唔岩 用左多膊既力 搞到個膊都攰
同埋我做 反向蝴蝶機個陣覺得 好似同時練到膊後束同埋少少背
操背個陣又用到啲二頭 影響埋我同一日操二頭個力 (我廢)
所以先擺 背同膊 同一日
主要想問吓咁樣loop有無問題同有無需要轉返做 真push pull leg
唔該
泵左血啫 等佢自己放鬆返就得
想問下有冇師兄師姐係荃灣/葵興個頭操
我新手上路 跟左幾堂教練但佢係教我自由重量既訓練
想自己都去下啲gym room做下 但應該好多機都唔識用
肯教free weight 呢d教練先好,我識有d教練剩係教用機,因為佢懶唔想搬餅
當你識做free weight,你落到機較好個seat同重量就識做。相反,教識用機你free weight又係要由頭教過
有冇飲過myp 既士多啤梨味,會唔會好惡頂,呢家飲緊朱古力

真係識玩free weight而且個form唔係太走樣嘅話大致上都會識用啲肌肉
咁樣玩機睇住個指引玩都會識玩
Myp 生果味
驚你買1kg都飲唔曬
識野Ching
呢個世界有咁多種機,邊學得哂?教識你用a gymroom既機,去到b gymroom d機唔同咪唔識做
一個好既coach係會教做free weight,同埋教做機係易教d,點解佢仲要嘥咁多時間教你做free weight,教做機仲速成
當然你可以表達你想學下做機,同coach協調下
經驗話我知,多數人做gym 都計錯tdee ,高估左做重訓時卡路里消耗,基本上重訓消耗卡路里仲少個行路

如果剩係諗住靠飲食、重訓減脂,計tdee 個陣當自己做輕量訓練算
衰d講句,操腳1個鐘消耗仲少過急步行1個鐘,隨非你突破到能量守恆定律或姐你操腳每組休息1分鐘,組與組休息時不停咁行
想問下新手減脂增肌 朝早gym 完食全麥方包o5ok 當然加埋其他蛋白質
講得啱
我用aw度 操一次腳成千卡路里
咁計我tdee咪成3000幾
我google過 普遍都話一個training session 消2-300卡 我都係用呢個嚟做標準
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞