(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區80

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
keep住影相自己比較下
成日推胸落個下,都會feel到右面二頭長頭卡卡地,做之前特登拉一拉個個位就好少少,但第2日唔拉又會卡卡地
咁你拉咪得
簡單啲來講即係增肌減肌同時進行。
傳統嘅bulking係增加肌肉嘅時候會同時增加脂肪。
Cutting係喺盡量減少流失肌肉嘅時候,減走脂肪。
而body recomposition 即係將cutting 同bulking想達到嘅效果實現,同時撇除呢兩樣之中唔想出現嘅。

一般來講只有新手或者on gear嘅人先會做得到。
但咁唔係方法,之前睇過物理治療話係發炎,有冇巴打試過同樣情況,另外想問各巴打,平時一般做5個動作定6個動作,上胸好廢
各位ching,我健左身一兩年,成日睇健身片,又睇research咁,算略懂一二,所以先喺度成日答人問題。

但有樣嘢搞極都唔明,之前睇到話hypertrophy對於long femur嘅人來講,用isolation movements overall 會比較有效。而對於short femur 嘅人來講compound movements 比較有效。

但compound movement 所stimulate 嘅肌肉群組較為多,對於所有人唔係應該都比較有效咩?

有冇師兄識
source?
之前睇到話hypertrophy對於long femur嘅人來講,用isolation movements overall 會比較有效。而對於short femur 嘅人來講compound movements 比較有效。
我睇Iso 評分好好多
都係直接買iso
有冇人飲緊myprotein bcaa
包裝話2 scoops (5g) per serving 但個scoop又寫滿係5g 邊個先啱
唔想飲左double 驚太多咖啡因瞓唔到
有冇巴打飲開rule one?
佢隻薄荷朱古力好唔好飲?
有無巴打有飲mp iso 有咩評價
我都係飲 isolate 唔會飽
飲普通whey 就會飽
on gear 係咩意思?
成隊腳定淨係quad? 差好遠
平囉
1蚊買到7g protein
烚蛋都冇咁平

不過難飲就一定啲protein 用料都唔夠靚
用藥
你伸展完推胸舒服返
咁伸展就係你要嘅方法
定係伸展呢樣嘢好難為你?
發唔發炎果啲睇字點知你隻手係點 醫學問題都係問返醫生/physio啦

至於平時做幾多個動作 動作嘅質素係重要過做幾多組嘅 好多練ppl嘅師兄一次push day可能練得2-3個胸動作但一樣識大
之前有女仔都主動過嚟問share得唔得,所以其實冇乜所謂
巴打一定係大隻靚仔
我都試過 有姨姨嚟問我share 一齊做deadlift
其實只係代表我矮咁果位女仔就唔洗特登較返位
好提子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞