(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區80

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
其實去到後面做得太輕會唔會變junk volume
會 所以jeff cavaliere先會提倡一個部位一次訓練做5-10組好了 跟住做其他部位
睇physio幾錢
可以計calories, make sure你卡路里intake係每大約2weeks減100-200不等,比你個新陳代謝唔好適應咗。
問下巴打們既腹肌大約操左幾耐開始有
疫情期間日日係屋企肚腩肥曬, 操左個半月左右
因為兩個都係compound, 兩個都會促進cns同testosterone 增加, 但係deadlift嘅muscle recruitment 多啲, 所以muscle fatigue 亦多啲, 變相個人冇咁有衝勁
如果你係想hypertrophy嘅話,每星期fullfill到每組muscle group 20sets+ 嘅話就可以,當然多過20都得,但到邊個位會因muscle fatigue而有反效果就因人而異。不過記得用嘅重量要係1rm嘅30%-85%,同做到close to failure, 先有效果。
同埋muscle stimulus 最好有2+/ week
有個疑問,weekly sets for each muscle group最好10-20 sets ,而每組肌肉每個禮拜就最好刺激2-3次。咁有冇話一組肌肉係一次workout最好幾多sets?

因為如果係三日full body,當一組肌肉weekly total 12 sets。咁其實每次workout都只係得3-4 sets,係咪都算有效刺激到?
有效 不過可以大肌群可以再多些小
一個星期有15-20sets
每次5-7sets
如果目標係strength/muscle endurance,只係下數同休息時間既分別?
做唔到引體上升
但其實引體上升係咪只要練好個背就可以拉到?
咁bench press 會唔會? 但係操胸性慾感覺唔會太大變化
正手嘅話有可能唔係個背太弱
https://youtu.be/zj2NdyH5uN0
唔該師兄
睇下先
基本上係,仲要注意重量
因人而異,正常來講唔會。因為bench所用嘅肌肉群組比squat同deadlift少好多
係咪關隻腳 近睪丸事? 雖然我都知腳最多muscle
冇睇過佢地 但睇佢地ig就唔錯 唔係呃飲呃食 你pm佢地問價啦
謝謝巴打
原來星期日朝早真係少人
想問各位巴打

點樣可以幫自己set programme
Eg: Monday chest, Wednesday leg...?
而新手chest既訓練係應該點樣分配?見到其他post話最好操上胸,中胸,下胸...?
呢樣真係唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞