(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區80

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
咁不如4日split training 好過啦
我最盡操到3日,操4日咪rest day都無
Sor無睇到你跑步係一定咁每星期2日 split training已經夠
Google strength training for rugby program 好多可以參考
練習下腹做卷腹會做到雙腳同上身成90度定係再細啲角度先會效果好啲?
兩睇啦
玩比賽呢個比賽,要學strength battle 相關技巧既人
有得揀都未必會揀佢做首選
我覺Ian Bruce 係最搶手值得跟佢學野
健力同健美相對容易接觸搵到教練學
好少數人有得揀啦, 通常教練揀選手

我句野係指我見issac 揀親都似潛力素人 , 唔係有太強底子/本身識
其實有d都係教練黎
小蘿蔔都幾好人,係上海個陣見佢係gym教老母
shock your muscles 姐係點?

以前有人陪會試下做 bench press
宜家得自己一個 , 唔太敢做
都係推下 db 算 , 最多用下 smith machine 做 bench press
氣場姐
我估係試下dropset superset 慢上慢落咁掛
我個人傳統,都係學黃阿文咁練
ppl行2個循環之後rest
一直都想入手myprotein 嘅 whey protein
但爬咗一排文見爆瘡問題都幾多人講
我見iso: pro果款話lactose-free
相對嚟講會唔會好啲?
ppl哩個program點解咁多人推薦
係因為佢可以一個week裡面做到兩個cycle
啫係個個部位都操到兩鑊
做到jeff講緊最大效益20set
但你得1個cycle 點解唔做full body training
純粹係d力量唔係好大進步,full body又run左好耐,想轉下program睇下有無咩突破
我個人咁睇 一星期有2~4lbs既進步就唔錯
力量上既進步唔一定換program
當然間唔中換下啲動作係好有必要
如果想進步
我個人就會第1 round ppl加組數
減1~2reps
當做返本身個reps就可以加重做返本身個組數
我都就住自己邊道弱做多左d輔助練習
睇下progrm上有無得改進下咁解
Thanks
用16個禮拜去增肌,定係用20個禮拜好?
聽啲人話增緊越長時間越好
但我聽啲fd講,佢增到上90已經冇得再上
啲肌肉1個月都冇生長過
咩問題黎 唔識答你
應該直接問翻佢啲fd好啲
1. 做幾多set叫太多太少?人人唔同,唔理你咩split ,你個program最好allow你每星期加sets (e.g. block 1 week 1 8 sets chest,block 3 week 4 26 sets chest)。幾時開始幾時停?要trial and error。如果你做到冇哂pump,重量/reps又冇進步,通常等於你做我太多

2. Full body 定 PPL 定 upper/lower?如果你明左第一個point就會明白咩split 係冇所謂。但記住每個2樣野
A) 一個session 太多HEAVY compound exercise 既systematic fatigue 太高
B) 每個muscle group 起碼要有2sets working sets 先會被刺激到
C) 每個session 唔應該多過2.5個鐘,唔係話2個鐘後就catabolic ,而係你唔會有心操咁耐
sets開始幾sets
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞