[Switch/PS4][P5S] 女神異聞錄 Persona 5 Scramble 討論區[21]

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
越黎越唔知你講緊乜
由頭到尾都係講緊 P 正傳系列, 唔係講緊 P5S,
而你就將隻 回合制RPG 嘅 P5 用隻狼DS 呢啲動作game去比已經 9唔搭 8
如果 P5 嘅戰鬥真係唔做要,
咁點解佢 coop 影響嘅大部份都係戰鬥?
你話佢唔重要,
但戰鬥系統每一集都越黎越複雜,
仲要係咁多 RPG 之中數一數二複雜,
普通 game 可能4~6種屬性+物理,
P5 就 火 冰 風 雷 祝褔 咒殺 + 物理 (P5新加入核熱 念動 槍擊) , 夾埋 10種屬性,
好似其他game 咁唔打弱點, 鳩普攻 / 打唔啱屬性的話肯定連 easy 都過唔到
你話戰鬥唔重要, 咁人格面具都唔重要啦?
人格面具都唔重要, 咁天鵝絨房間都唔重要啦?
天鵝絨房間唔重要, 咁伊哥魯都唔重要啦?

然後你話劇情音樂迷宮 = P系列
P1, P2 風格係另一回事可以唔講,
P3, P4 係自動生成迷宮,
只有 P5 先係固定迷宮.
而 P3 - P5 最具特式嘅 Coop系統,
你又提都唔提?
簡單講咪即係persona成功地方係劇情音樂迷宮
戰鬥系統唔係佢既賣點 當然佢有進步會更好玩係好事
但全世界玩persona都唔係因為佢個戰鬥系統
所以我話戰鬥唔重要 同隻狼ds比係因為人地真係靠戰鬥系統成功吸引人玩 但persona我就唔見得靠戰鬥系統好成功 p5都公認係rpg神作 但戰鬥方面係唔係神作就有保留
好想知點解你會得到 perona 成功唔包括佢個戰鬥系統呢個結論,
仲要係你自己嘅意見代表到全世界
不如你去其他 forum 開個 topic 話 P系列個戰鬥唔重要,
睇下有幾多人跳出黎認同你?
p個戰鬥系統有幾重要根本稱唔上神作 只係普通回合game 又唔代表佢整到狗屎都得
d遊戲評分計佢9分都唔係評佢個戰鬥系統啦
冇話我代表全世界 但事實p就公認唔係靠戰鬥成功
一隻game好玩又唔係剩係靠戰鬥
其實上面講緊乜...
persona玩弱點打down喺節奏上已經好過好多回合制
尤其p5限制左屈level迷宮設計進步左令到潛行先手進攻變得好緊要
我都唔知佢講緊乜,
佢話戰鬥唔重要,
升coop,
人格面具,
技能合成,
射飛標打桌球,
成game 有一半係為左戰鬥,
佢話戰鬥唔重要
無話淨係靠戰鬥,
但你講到戰鬥唔重要,
想知邊度公認左 P系戰鬥唔重要?
有無 link 貼黎睇下?
既然係公認, 應該好易搵到啦
p5 post都有得大戰
二週目risky 愛麗絲一出場秒殺成堆雜卒好癲
但d隊友好易死可以點
risky 啲怪只會追住控制果個角色黎打,
只要唔走埋去啲隊友附近,
佢地就唔會死

亦由於主角同隊友嘅實力相差太遠,
risky基本上只係玩主角
頭先俾隻雙角獸撞死左得閒先再玩risky
都唔算大戰啦 粗口都冇句 各有睇法姐
咁老實講上utube都一大堆介紹/評價p5
事實有唔少玩家都唔中意個戰鬥 根本唔係神作級好玩
p賣點係劇情音樂迷宮同角色關係成長
p4到p5的確戰鬥方面加左好多功夫
個所謂戰鬥就係改數值遊戲 真係唔覺有幾重要 又唔係好似卡game咁有戰略/動作game考操作
根本只係普通 好玩過垃圾pokemon係真 但神又未到囉
捱過左合埋隻路西法就易
終於爆機 雖然劇情幾平淡
但都係好唔舍得
傳統RPG嚟講 p5個戰鬥都一定係神作
聽親Sophie哼歌/講ok 都好甜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞