[I/A] Sacred Blade (4) 食腦手動驚 4-3 blade 降臨點撚樣打

570 回覆
1 Like 0 Dislike
屌原來1001
Q&A
強烈建議識日文嘅話玩嘅時候認真睇下教學,應該可以解答到大部分問題
另外戴返個頭盔先,下面全部都係個人意見,我都唔係太熟隻game,有錯/有疑問歡迎拎出嚟討論下

首抽點刷,刷咩好?
ios要del game重裝,an機可以透過改data folder名>del data>改返folder名去刷,快好多
抽咩可以參考下日文wiki,具體再係post度問
https://game8.jp/sacredblade/335484
另外隻game所有SR碎都可以主線刷到,10塊就可以合做角色,好彩嘅話唔一定要靠抽先有SR

N3/R3再進化會點?
首先隻game係無得升稀有度嘅
3階之後再進化就會轉生,轉生=將隻角分解成高一級稀有度嘅幣
所以如果仲會用隻角,千祈唔好隨便轉生!!!
N3轉生變200R幣,R3轉生變200SR幣
幣可以係商店買「你已經合過嘅角色」嘅碎片,留意返係買唔到自己無嘅角色碎

Skin點用?
隻game將每一個稀有度同skin都視作獨立角色,而每個角色都會有自己嘅skin
但一開始個skin剩係原本果隻角色先用到,想將個skin共享去所有同名角色到,就要將隻角色進化到3階
以降臨R暗斧為例,如果你想SR暗斧都用到總司令skin,你就要將降臨R暗斧進化到R3,之後SR暗斧就有得揀個skin了

XX關3星唔到,第3個要求係咩?
7章打後第3個3星要求都會係帶指定角色,7章係木奶、8章係火忍、9章係暗斧、10章係水劍etc

武器料係邊度刷?
武器素材暫時有得兩類,一類係主線X-3出嘅,石同皮
10石+5皮可以整任何角色嘅R武
另一類素材我暫時得協力有,主線未見有得刷
20協力料+5皮可以整特定角色嘅R武,咩角色視乎果樣係咩料
兩種R武能力上應該無任何分別,主要係睇素材分配

其他要留意嘅位
推圖炒左果陣,如果直接重開/放棄係會扣體,但kill app再入返去就唔扣

買體開頭好平(2石=60),但越買會越貴,唔好做on9仔燒晒啲石先發現買貴左

Exp石關一日有3輪,每輪2場,夾埋一日可以打6場,記住留意刷新時間

角色碎片任果度右上角有個寶箱,你每解夠一定數量任務就可以開,入面會送SR碎

公告果度有個「動画に投票して」活動,入到去有兩個youtube片投票,每日可以投一次,投夠31票之後25/6會送10抽比你

初級料(武器/升技)可以係鍛冶屋合做高級料,所以只要有體有錢,無野係肝唔到出嚟
Push盾: 用有push效果嘅攻擊
eg水劍、暗斧、光槍2chain以上/暗斧、男主主動技

雙屬盾: 1turn內同時做成兩種屬性傷害,大部分雙屬盾對屬性傷有前後順序要求
eg主動技/Assist/追加turn
以火魔1hit木3hit盾為例,假如帶火法同木狼,你可以用木狼踩火珠(火法assist)做3chain,亦都可以開完火法主動技再用木狼打3hit

Debuff盾: 隻怪要上左debuff其他人先可以對佢做成傷害
eg火法、木法、暗法2chain以上
留意返唔同怪有唔同debuff耐性,同埋debuff完左個盾會出返嚟
唔好咁懶
個降臨38lv應該都未夠力

呢排懶左無啪體
有暗奶+攻應該夠力
抽唔中
隻野係咪兩round回盾
番緊工
其實夠力既....

我破晒盾,但最尾走位錯誤被暗光槍CHAIN3秒晒3隻...

光槍有D睇運, 如果佢會下下3C就哭能左
你用咩隊
見人用火忍

又NERF主線關, 呢隻王冇左個水暗盾
全38LV
暗法+火法+木奶(貓)

出BOSS前留一隻卒,儲MP+儲珠
之後一TURN放晒D技同C5,之後再放技+普攻,
D珠天降正常既話應該破到15000盾
火忍唔太夠力WO,雖然易5C
是咪仲打緊降臨, 冇人入嚟協力
降臨(唔計暗斧)閒閒地都要打30,40 TURN....
懶打,打幾十rd跟住炒車

20箱 原來有有得拎3次sr
20箱先正
今日打晒3任先發覺未開箱
蝕晒
lm
你地個個都20/20箱點跟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞