克警無厘頭爛gag寸勇武 反遭網民狂改圖嘲偷冰

144 回覆
1357 Like 8 Dislike
所謂上樑不正下樑歪;既然下屬可以不斷濫權濫暴,甚至私吞冰毒證物販賣,身為上司嘅「PK鄧」、警務處處長鄧炳強,又有幾以身為則呢?八方最記得佢今年2月喺明星足球隊飯局,除罩同人近距離搭膊頭傾偈,違反公務員指引之餘,仲失言話自己係睇成龍喺戲入面有勇無謀嘅差佬角色,先學識做警察,又自誇口才咁好,係因為30年前睇曾志偉有份主持嘅爛gag電視環節《開心字典》。可能佢啲下屬都俾呢種陳年爛gag風格「傳染」,竟然喺facebook出個食字爛gag,嘲諷勇武抗爭者,結果俾成班網民改圖笑番轉頭!

話說警方喺facebook專頁,無端端用咗上世紀80年代嘅食字爛gag腔調,出咗2幅標語圖嚟諷刺抗爭者:「細蓉好,大蓉好,唔做勇武就最好」、「凍奶茶,熱奶茶,犯法一定比(俾)人查」。先唔講佢哋打錯個「俾」字,點解惟獨係搵雲吞麵同奶茶嚟押韻呢?雲吞麵、奶茶同抗爭者又有乜關係呢?點解個post咁無厘頭都出到街嘅?唔通批准出post嗰位,都覺得咁樣好「風趣」咩?藍絲嘅品味就只係咁?相信你哋睇到呢度,已經係一萬個黑人問號。

但同樣係食字gag,網民嘅改圖就明顯技勝一籌。早排有反黑探員私藏過千萬元冰毒,懷疑偷走1.6億元毒品案中嘅部份證物,企圖轉售圖利。有人就套用番警方post嘅2杯奶茶圖,簡單修改標語字眼,反嘲警員私吞冰毒:「多冰,走冰,香港警察販毒運冰。」上句同下句唔止押韻,兩句嘅主語仲要係真正語帶相關,同警方嗰句完全係兩種層次;署名「HK Police」都變成「HK Pol-ice」,相當鬼馬。精警嘅改圖,仲出自曾經做過紀律部隊嘅林卓廷手筆;佢索性將杯奶茶改做紅豆冰:「紅豆冰,菠蘿冰,黑警返工就偷冰。」

自取取辱,又有得周街貼
范冰冰, 李冰冰
香港黑警最鐘意販賣冰
好正

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞