北區有咩上車盤 (2)

615 回覆
4 Like 5 Dislike
係咪好多問題,
大兩房,三房都好,細個隻唔好用
北區版/居屋版嘅新田圍邨、象山邨
不解釋
係屋苑範圍裡面其中一段地底大喉爆咗
搞到其中一兩座停水停咗一兩日啫
都幾多牽晴間成交
最底果個成交,牽晴低層細兩房都$570
同上面一樣細兩房差成30個, 點解差咁遠
搭270
果度算靜,好過住龍豐一落樓就水貨客
393是L廳,當然各有所好
叫人搭270,同共狗叫人對立法會/惡法有乜嘢不滿可以去申請JR,黑警叫人覺得佢地濫權嘅話可以去搵投訴課/監警會投訴,有乜分別?!

至於水貨客方面,要不是有新任當區區議員頂住咗上任民賤鄉黑一手搞出嚟嘅以翠麗為總站嘅蓮塘口岸城巴B7巴士線,翠麗快完蛋了
(雖則而家最新嘅方案,B7都係改咗喺上水圍嗰頭做總站
住聯和墟嘅唔覺,但係就成日好撚多人黎食嘢,
泊到周街都係車 block 住哂 d 過馬路位
其實你係咪On9? 買家自己比較完地方咪自己選擇買唔買翠麗囉,關咩JR同投訴課事?
翠麗點都唔會夠龍豐多水貨客,一堆藥房係曬到,不如你諗清楚先講啦
其實我係想用呢兩個case嚟比喻你叫翠麗人搭270呢個建議,係幾咁離地同埋幾咁「何不食肉糜」

住270沿線嘅人,都應該知道行路出入上水市中心至天平/翠麗,好多時都快過呢條線啲濕鳩班次同埋車程

同埋270又冇出市區啲巴士線嘅轉乘優惠,唔似同區清河273B同埋聯和278K咁有齊啲市區線轉乘優惠,焗你搭架再更加疏車、出到馬會道先有站同埋出上水市中心方向唔停上廣/黨鐵站嗰頭嘅70K去轉其他巴士

270係得落雨嗰陣沿線居民先至歸隊焗含,好天嗰陣真係狗也不屌

至於水貨客嗰度,上水區啲屋邨屋苑嚟講,一係就喺市中心/黨鐵站+交通/購物配套方便+多水貨客比較雜,一係就遠離市中心+/黨鐵站+交通/購物配套垃圾+少水貨客比較清靜
想清靜同埋交通/購物配套都要balance嘅話,咁就粉嶺見喇

利申:住咗喺270沿線好多年
多謝 各位意見 我應該會決定買翠麗 但要儲錢裝修大執 好殘個單位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞