[港台]日常8點半 星期一至五 2030-2130

1001 回覆
28 Like 2 Dislike
完全唔識欣賞林家謙個唱腔
今晚有Coffee

日常8點半
第四集
播映日期:2020年10月22日

《原來係咁》
近期爆竊案頻生,港、九、新界各區多個私人屋苑、村屋,在過去1個月,有多宗被人入屋偷竊首飾、現金以及手錶等等財物。〈原來係咁〉會告訴你究竟鎖好門窗之外,還可以怎樣加強家居保安呢?
https://www.facebook.com/watch/?v=386074092533748
《區區小節》
香港人同行抗疫超過大半年,這一場仗抗疫戰爭,的確難打,不過在百多年前,香港也經歷過另一場更加嚴重的疫症,就是鼠疫了,西環是當時的重要戰場。

今集會和大家去參觀一下當年疫症留下的抗疫遺跡,如鼠疫墳場墓碑,醫學博物館前身「細菌學檢疫大樓」,從專家口中聽歷史,借古鑑今,一齊為當前疫境,打一枝強心針。
https://www.facebook.com/watch/?v=467175264248672
《Coffee Time》
大家平日工作繁忙,但也要注意健康,除了均衡飲食,還需要有適量的運動。Coffee將會一連八集,教大家一些簡單,在家中也可以做到的訓練,讓大家可保持身心健康。

第一集,Coffee會教大家如何改善下背繃緊酸痛的問題。我們平日坐得太久、做完家務,或運動後經常會遇到下背酸痛問題,跟Coffee做些鍛練來改善一下吧。

《講乜港乜》
「捉伊人」幾乎人人小時候都玩過,近年,外國有人將這遊戲發展成正式的比賽。周傑與朋友亦在香港設立捉伊人總會,推廣這文化,使其成為有規則有勝負的體育運動。他會分享創立總會的經過,有關捉伊人的技巧、訓練和比賽規則。
個節目轉左好多野咁 好似冇咁好睇
可能唔想太多吹水
聽日果集唔係之前播過啦咩
講飲食變左星期五
淇淇對腳
今日唔踩踭

日常8點半都講螞蟻
呢兩個師奶好正
有恭碩良

去食撚屎啦
應該係啦

不過個中文怪怪地
話係舊時嘅講法

幾得意
女主持長腿
我話個主持,之前有個男仔名好大陸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞