有冇人返工返到好大壓力

443 回覆
17 Like 1 Dislike
你地份工大壓來係來自乜?
因為屋企等你養 唔可以無份工
所以點樣比人欺壓都要忍
所以點樣比人欺壓都要忍

壓力係咁耐都未做過野好似唔係咁好咁
攪就連搵呢份工果一刻都後悔緊
我第一日返工就係公司度搵新工 點算
岩岩出黎做野 發現自己唔鐘意返文職

後生做過文職一排冇做
太易病冇做

而家仲要日日返去坐 無野做 對成份工都提唔起勁
人地教我野 55555晒佢 之後無心機聽 完全係唔知人做緊咩
但又做到既
而家返左3星期已經好想走

所以點樣比人欺壓都要忍

中年男士走唔出舒適圈,加上俾現實揸實半邊春袋
所以點樣比人欺壓都要忍

中年男士走唔出舒適圈,加上俾現實揸實半邊春袋

中年應該事業較穩定 人工應該唔會太低
要養家真係無辦法 唯有搵方法減壓
有家庭負擔唔好隨便裸辭
所以點樣比人欺壓都要忍

驚下一份工話你太jumpy
驚裸辭後要搵好耐
16fg
其實份工本身做嘅野都ok
但隔離team好仆街,全team都係manager級無junior仔女
啲19野全部落曬我到,啲野又永遠set到勁趕
試過之前個晚10pm叫我整個annual report ppt成40版第二日12nn前交
最撚好笑係零budget少人手,要人做digital做到個個post過千like

開始覺得留係到無咩意義無咩成功感
日日返工都覺得好驚又要趕頭趕命
無野係自己控制得到
但行頭窄又搵唔到另一份住
本來好地地,但老細最近射咗好多其他人做開ge jobs叫我做,而家搞到做極都唔完,晚晚ot到9-10點,d jobs又煩又多野注意,老細日日係咁追呢樣個樣,我已經盡晒力去清,但真係清唔晒,之前有同佢講過我有太多jobs做唔完,佢就話無辦法,其他同事都做唔完,所以你要幫手

返工返到極大壓力,驚做唔完又驚做錯,好想好想resign,但我要儲錢,焗住做
[處境題]大家點睇
公司有中級職員走左
而公司其實開始行慳錢
你係後補到唔後補既人
老闆平時唔多睇好你,而評核升職果位成日叫你俾心機,不過打你毒針,而且有心腹
你之前有5年時間搏過上位,不過冇回應,已經心灰意冷
再想爭上位係因為唔抵得D仆街心腹印印腳就升職
依個時候你會唔會為一千幾百同再搏上位?而且最後未必有得升
16fg
但隔離team好仆街,全team都係manager級無junior仔女
試過之前個晚10pm叫我整個annual report ppt成40版第二日12nn前交
最撚好笑係零budget少人手,要人做digital做到個個post過千like

無野係自己控制得到

dig mkt ?
[處境題]大家點睇
公司有中級職員走左
而公司其實開始行慳錢
你係後補到唔後補既人
老闆平時唔多睇好你,而評核升職果位成日叫你俾心機,不過打你毒針,而且有心腹
你之前有5年時間搏過上位,不過冇回應,已經心灰意冷
再想爭上位係因為唔抵得D仆街心腹印印腳就升職
依個時候你會唔會為一千幾百同再搏上位?而且最後未必有得升

我會覺得, 你係度都係比人利用, 你點搏都上唔到位
正所謂有鑊你孭, 有功人地攞
不過呢個世界本黎就係咁

你冇錯,其實講中左
不過自己好唔甘心
16fg

無野係自己控制得到

dig mkt ?

我自己個post本身唔係做mkt
而家被迫做埋
16fg

無野係自己控制得到

dig mkt ?

而家被迫做埋

係咪designer?
16fg

無野係自己控制得到

dig mkt ?

而家被迫做埋

係咪designer?

唔係
16fg

無野係自己控制得到

dig mkt ?

而家被迫做埋

係咪designer?

唔係

不過見到公司有designer要做埋mkt research
多數係designer, writer同marketer
工作成日都重覆
有, 訓教個陣都會流眼淚
唔知自己做緊咩咁
唔可以叫忙但又同上司唔太夾
又唔secure
考政府算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞