【街頭策略|集思廣益】A:「你唔出係咪當手足condom?」B:「吓,你出係咪想送頭??」

90 回覆
66 Like 3 Dislike
我:「不如大家一齊思考下」

今次想講街頭抗爭既樽頸

街頭抗爭既樽頸我地已經講左好一段日子,
好多時一講呢個話題就會變左兩派手足各有各講,
一D話要繼續衝,一D話唔好送頭,最後都冇共識

大家都好熱衷於下一步應該點做,但係好少回顧過去我地到底做緊咩,
而我覺得呢種回顧對於定立下一步行動係好有幫助

所以今次想係到拋磚引玉,同大家講下街頭抗爭既一個策略 –
暴力邊緣論

係過去既一年,我諗好多人都聽過呢個Term,我都係到簡單介紹下:

唔知大家讀書果時有冇試過遇到D好摟打既同學,到佢真係俾人打果時佢就會搵老師報串,而最後老師就會罰打佢果個人

暴力邊緣論大致上就係咁既一回事
不斷挑戰對方底線,直到對方忍唔住手使用過渡既暴力,然後以此達到自己既目的

但係點解我地要用咁既策略呢?
首先我地睇返街頭抗爭到底有咩出路,大致上會有幾條路:

(1) 升級到武裝革命,用武力令政權屈服
(2) 出黎表達民意,然後政權接納意見並作出改善
(3) 道德感召更多人出黎反抗暴政,全民反抗,令政權無法正常運作而屈服
(4) 出黎表達民意,向世界出發尋求外力支援,等有能者打救

(1) 我唔會話冇可能,不過應該唔會咁快發生到
(2) 200萬人出黎證明呢條路係香港唔WORK

剩低既就係(3)同(4),而我地一路以黎採用既策略其實都係為左達到呢兩個目的。

打又唔夠佢打,佢平時又暗地裡恰我,同老師講佢又話冇證冇據幫我唔到。咁唯有整D證據,引佢係成班同學面前打我,到時成班同學都見到佢有幾惡,老師都冇得當睇唔到,你仲唔死?

呢個策略係歷史上都唔少例子,香港係過去一年都證明左佢確實係有效既策略,咁繼續用呢招咪得囉,點解我地會遇到樽頸呢?

主要有三個問題,而且係環環相扣:

(1) 畫面新鮮感流失
好多畫面都係一次生兩次熟,香港第一次放TG就全世界嘩然覺得接受唔到,第二次就全世界慨嘆香港正苦死性不改。然後第三次、第四次、第一百次全世界就習慣左香港已經冇得救,都唔係D咩新鮮事。

用作本地既道德感召可能都仲夠用,但係向世界出發既力量就會越黎越少。
唔新鮮,姐係唔JUICY。唔JUICY,媒體就唔會報導。

我地可以試下反過黎用第三者角度去睇。上年係我地打得火紅火綠既時候,伊朗人民都開始左佢地既戰鬥,佢地情況比我地更惡劣,軍方好快就開實彈殺人。佢地第一兩次殺人,香港好多媒體都有報導。但係之後再殺,就越黎越少香港媒體報導,香港人對伊朗局勢既關注都隨之下降,最終伊朗死左最少200人。

(2) 政權一方既進步
無意吹奏對手,但不得不承認係我地進步既同時佢地都會進步。佢地都好清楚每次佢地忍唔住手犯錯,就會製造左好多子彈俾我地做文宣。所以佢地犯錯既次數越黎越少,特別係鄧小強上任之後。

上年11月之後,狗方使用既武力已經好少再明目張膽咁提升,莫講話實彈,2020年連TG都冇乜點放。取而代之既就係每日都有上門綁架,每次遊行集會都提早幾個鐘做早期介入,用限聚令罰錢取代暴力拘捕。就算開槍都係胡椒球行先,TG行後,因為難影到「靚」既畫面。

當然唔完全係佢地既功勞,但係的確佢地都進步緊,雖然間唔中都有狗失控,但對畫面既控制無可否認係比起上年嚴密左。

(3) 我方實力疲弱
都唔需要多講,9000幾個手足被捕就係被捕,當中好多都係街頭抗爭既主力。好多案件進入司法階段,就算係本身保釋緊都仲出既手足都好難再出。街頭戰力每況越下

加上中共多次高壓干預,法院判決又不如人意,而且局勢已經升溫到大國政治層面,有部分手足會覺得已經唔到我地插手,又有好多手足心理創傷都越黎越嚴重,莫講話再出去打仗,留唔留係香港都成問題。

而吊詭既係「暴力邊緣論」本身就係某意義下既「苦肉計」。

如果要對方持續地犯錯,我地既實力就要不斷提升去挑戰佢新既底線,但係呢條苦肉計又會令我地既實力不斷減少。

當實力減少到已經冇辦法再觸碰對方既底線,街頭抗爭係咪仲要採取呢個策略,正正就係而家既樽頸。

我知道好多手足而家都好迷惘,我自己都一樣。
但係希望大家都可以繼續思考,光復香港既路仲有好長好長。
衝破樽頸,就靠大家一齊努力。

如果呢篇文令你對下一步有多左想法,不妨留言同其他手足一齊討論下,順手推POST。

歡迎訂閱 Telegram Channel「戰術研究學會頻道」
https://t.me/tactics_society

本頻道會發佈各種抗爭戰術戰略資訊,希望促進思考,一齊進步

精選重溫:
【戰後檢討】「包圍網?夠多人就唔驚啦!」「咁早話撤,你係咪散水撚?」
https://lih.kg/2033158

【戰略 + 戰術】527 527,人人都講527,你估人人都知527係做乜鳩咩?
https://lih.kg/axsMesU

【心態檢討】「屌曬佢地老母!如果今日係 Endgame,你去維園裸跑!」
https://lih.kg/fxqvBS

自推
自推
Diminishing marginal returns
正是
自推
支持樓主
歡迎討論
我只可以講政治係骯髒 只有不擇手段既人先會贏
依家國際關注度俾BLM運動蓋過,你講嘅第(4)點效益仲低過之前
至於(3),除非有比之前更嚴重嘅流血事件,否則都好難道德感召更多人

暫時我就好灰,諗唔到出路,唔知大家點睇
我真係唔明點先算係唔送頭
而且根本唔係我地送頭,係對面濫捕
出得就預咗最低消費被捕 大圍捕
適當時候聚 唔對路就散 彈出彈入
抗爭咁耐要識走位
就算全部行動都係送頭,都要諗點送頭先最有價值

但無人估到結果會係點
支持樓主,

香港抗爭需要更多策論
而唔係情感舒發
做左兩日街坊 送左兩日頭又送唔出 想同大家講下感想
https://lih.kg/fxhrqS
G持!大家都要思考一下
push
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞